Kabinet heft kleine reli-omroepen op

Rutte II trekt de zendmachtiging van de kleine religieuze omroepen in. Het kabinet vindt dat ‘religie achter de voordeur hoort’. Dat meldt het Nederlands Dagblad. IKON, bekend van programma’s met Paul Rosenmöller, en RKK besloten zich vorig jaar aan te sluiten bij KRO-NCRV. Nu is onomkeerbaar besloten dat dat dus niet meer gaat. Ook de religieuze omroepen ZvK, Human, BOS, OHM en Joodse Omroep verdwijnen. Betrokkenen in Hilversum reageren volgens de krant geschokt op het besluit. De kleine ledenloze zendgemachtigden zeggen dat het besluit van het kabinet vaststaat en dat er geen weg meer terug is. Donderdag geeft VVD-staatssecretaris Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) tekst en uitleg over de kabinetsplannen. In Hilversum heerst grote onrust, vooral vanwege de extra bezuiniging van €100 miljoen die het kabinet de omroepen oplegt. Woensdag nam MAX-directeur Jan Slagter in het Radio 1-programma Lunch al een voorschot op de plannen door te stellen dat zijn omroep geen amusementsprogramma's meer gaat uitzenden. Volgens Slagter moet de publieke omroep zich gaan richten op journalistieke en consumentenprogramma's.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meharis

  De afbouw van de publieke omroep is daarmee een feit. De toewijzingscriteria zijn uiterst arbitrair. En tegelijk is er nauwelijks nog een mogelijkheid dat nieuwkomers een plek in het omroepbestel kunnen verwerven. Dat belooft een saaie, eentonige boel te worden.

 2. Cornelis Berend

  Huh, ze vergeten de EO! Zouden de besparingen op de oproepen dan niet zowat in een keer geregeld zijn? Ik zou daar ontzettend voor zijn.

 3. preview

  hiermee kan de tv dus definitief de deur uit, want juist deze kleine omroepen (m.n. BOS) geven zoveel sjeu en originele inbreng in het aanbod. Denk niet dat ik “dan maar” genoegen neem met Boer zoekt Vrouw enzovoort, want die bagger vreet ik al 40 jaar niet meer.

 4. Vogelbeest

  Iedereen die dergelijke programma’s wil kijken staat het vrij zijn eigen commerciële omroep op te richten. Met reclamegelden, dan wel achter de decoder met leden, of gewoon je eigen youtube kanaal te beginnen.
  Ik ben blij dat dit soort gepruts in de marge niet meer met mijn belastinggeld gefinanfierd gaat worden.

 5. H. Igor

  Kunnen we dan nu ook de reli politieke partijen opheffen?

Reacties niet toegestaan