YouTuber ontdekt dode biggen in kooien onderwater

YouTuber Emile Beuker vond tijdens een duiktocht in de Noord-Hollandse Stootersplas een aantal dode biggen in kooien onder water. Het gaat om wetenschappelijk onderzoek. De wetenschappers zijn niet blij met zijn ontdekking.

De YouTuber duikt regelmatig in Nederland rond op zoek naar bijzondere voorwerpen, maar dit had hij niet verwacht. "Omdat ik een opname aan het maken was voor mijn YouTube-kanaal, had ik mijn opnameapparatuur bij me en is alles vastgelegd", vertelt hij aan Editie NL.

De beheerder van de plas bleek op de hoogte te zijn van de kooien. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben ze daar neergelegd om de staat van ontbinding te onderzoeken. Iedere twee weken duikt een duiker er heen om de biggetjes te fotograferen.

"Als we een babylijkje in het water vinden, kunnen we met onze huidige kennis nog niet goed vaststellen wanneer die is overleden", legt onderzoeker Marco Pot uit. "Het doel van het onderzoek is dan ook om het moment van overlijden te kunnen bepalen."

De onderzoeker baalt van de ontdekking. "We zijn er helemaal niet blij mee dat hij de biggen heeft gevonden. We hadden juist een plek gekozen die totaal niet toegankelijk is. Deze YouTuber kickt waarschijnlijk op de media-aandacht."

Na 3,5 minuut zie je de biggen.