Stoelchallenge gaat viraal: vrouwen kunnen het makkelijk, mannen meestal niet

De chairchallenge is de nieuwste uitdaging die viraal gaat op social media. Gek genoeg, zijn vrouwen er meestal goed in en lukt het mannen vaak niet. Wat je moet doen?

Ga de lengte van twee voetstappen van een muur staan, buig voorover en leun vervolgens met je hoofd tegen de muur. Pak dan een stoel en schuif die onder je. Til de stoel op tegen je borst. Ga daarna met de stoel weer rechtop staan.

Waarom vrouwen dit beter kunnen? De Amerikaanse wetenschapper Jeremy Johnson denkt dat het te maken heeft met het centrum van de massa van het lichaam. "Bij vrouwen ligt dat middelpunt wat lager in het heupgebied en bij mannen juist hoger. Als vrouwen over de stoel buigen, ligt het massacentrum ongeveer boven hun voeten en bij mannen wat meer naar voren boven de stoel.”

Cambridgeprofessor Brian Ford denkt dat er een heel andere verklaring is: vrouwen hebben kleinere voeten. "Mannen hebben langere voeten dan vrouwen en zullen dus op grotere afstand van de muur staan: gemiddeld 60 centimeter. Daardoor val je als man in die houding als het ware voorover en wordt opstaan lastig. Omdat vrouwen dichter bij de muur staan, komen ze makkelijker overeind. Mannen met kleine voeten kunnen het waarschijnlijk wel. Maar lieden met enorme schuiten ongetwijfeld niet.”