Take the red pill: Waarom twittert Elon Musk dit bij extreemrechts geliefde filmcitaat?

Elon Musk twitterde onlangs enkel het zinnetje 'Take the red pill'. Dit bekende citaat uit The Matrix wordt tegenwoordig vooral in verband gebracht met extreemrechts en complottheorieën.

In de film The Matrix moet hoofdpersoon Neo kiezen tussen het slikken van de rode pil, waarbij hij achter de harde, pijnlijke waarheid komt, of de blauwe pil, die hem in een staat van prettige onwetendheid houdt. Oppervlakkig gezien verwijst de tweet van de baas van Tesla enkel daarnaar.

Maar tegenwoordig is dat allang niet meer zo. De meme wordt geassocieerd met de alt-right-beweging die communiceert via racistische websites als Breitbart en 4Chan. 'Redpilled' zijn betekent in hun vocabulaire dat je eerdere linkse, sociale idealen verwerpt en een aartsconservatief, zeer rechts wereldbeeld aanhangt.

Elon Musk noemt zichzelf officieel onafhankelijk, maar doneerde wel aan de Republikeinen. Ook geeft hij in de coronacrisis blijk van zijn ware aard door bijvoorbeeld de lockdown 'idioot' te noemen en tegen de regels in de Teslafabriek in Californië te openen.

Mensen zien de tweet van Musk, die overigens geretweet werd door Ivanka Trump, als een bevestiging van zijn conservatieve denkbeelden. Het wordt beschouwd als een toespeling op alt-right-sympathieën. Of toch op zijn minst als een blijk van zijn voorkeur voor Donald Trump.


Bron(nen):   The Independent