Ochtendkranten: alleen De Volkskrant weet iets om over te klagen

De ochtendbladen pakken vanmorgen nog flink uit met de troonswisseling van gisteren. De kranten weerspiegelen de sfeer van gisteren: tevreden en hoopvol. Voor De Telegraaf is vandaag afgezien van de troonswisseling vrijwel geen ander nieuws. Behalve een paar pagina's achterin met financiële berichten en een sportpagina gaat de hele krant over de inhuldiging.  De Volkskrant stelt in het commentaar vast dat de dag heel anders verliep dan de troonswisseling in 1980. Maar dat zal vermoedelijk niemand zijn ontgaan. De krant is wel negatief over de wijze waarop de Nos verslag deed van de dag. De Nos maakte er het verslag van een feest van. Fout. Het had journalistieker gemoeten, wat dat ook moge zijn bij de verslaglegging van een symbolische gebeurtenis. De Volkskrant: "Maar de NOS ging verder dan zakelijke verslaggeving. Het oranje beeld van de monarchie werd extra opgepoetst en gereconstrueerd, met eindeloze herhalingen van de ondertekening en de balkonscène, in slow motion met vioolmuziek eronder. Het achtuurjournaal, met regerend koningin Sacha de Boer, sloot af als een Hollywoodfilm. Stijlmiddelen die niet een werkelijkheid registreren, maar een beeld creëren. Een vrijwillige service van de Koninklijke brigade der herauten te Hilversum." Verder hebben de ochtendkranten geen klachten  

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik ben bepaald niet altijd kritiekloos als het om ons nationale omroepbestel gaat, maar ik heb gisteren ademloos zitten kijken naar de registratie van de troonswisseling en de gebeurtenissen eromheen. Een topprestatie van de NOS!

 2. Karel

  Er zijn altijd wel van die linkse kranten als de Volkskrant om van een mug een olifant te maken.

 3. Kruisnet

  Valt nog mee dat de Volkskrant geen geruchten heeft verspreid over de marteling van Joanna van Dam.

 4. Jasper_B

  Het wordt niet voor niets de Azijnbode genoemd.

 5. knier

  Ik ben ook zo’n azijnzeiker die onpasselijk werd van die sacrale verering van die oplichters familie.
  En ben vooral verbaast over het feit dat een modern en redelijk opgeleid volk zo klakkeloos al die Sissi sprookjes geloofd en als ware horige hun meesters vereren als ware het werkelijk de door god gezondenen heillanden,en dat in een dermate slaafse onderdanigheid dat het bijna eng is.
  Maar ja,ieder volk krijgt de leiders die het verdiend,wees er vooral trots op 😉

  • iembam

   Dit modern opgeleid volk heeft geluk een koning te hebben en geen president. Er is een verschil tussen koningsgezind zijn en de meester vereren. We hebben het goed geregeld in nederland.

   (in antwoord op knier)
   • Edwin67veen

    Waarom komt er altijd wel iemand met een president als alternatief. Je kunt toch ook het koningshuis afschaffen, zonder dat er een president voor terug komt. En dat het misschien goed geregeld is in Nederland wil niet zeggen dat dit komt omdat we een monarchie hebben.

    (in antwoord op iembam)
    • iembam

     of het kan? tuurlijk kan het. maar dan moet jij je afvragen wat voor staatshoofd je wilt.

     -De premier die zoals nu niet door het volk is gekozen, maar een partij naar voren wordt geschoven. En we dus zonder staatshoofd zitten als het kabinet valt. (heeft niet mijn voorkeur)

     -een persoon boven de partijen. Dat kan zijn een gekozen president, (Frankrijk) een niet gekozen president (Duitsland) of een erfelijke Monarch (Zweden, Denemarken, Noorwegen, België, Japan, Luxemburg, Monaco, UK, enz.

     Je zou ook een niet/erfelijke monarch kunnen overwegen.
     Mijn voorkeur gaat i.i.g. niet uit naar het eerste. Ik denk dat het goed is om een staatshoofd te hebben die zit voor een lange termijn (12jaar? minimaal) en boven de partijen staat.

     Vraag aan jou: wat levert het op om zoals jij voorstelt de monarch af te schaffen en te vervangen door niets?

     (in antwoord op Edwin67veen)
 6. mensenmens

  Zoet en Zuur horen bij elkaar. Zoet; de geregisseerde beeldvorming van de NOS. Echt of NEP? Koffieleutgezelligheid. Zuur; de reactie op de nep van de geregisseerde echtheid. Het is maar wat je zuur vindt.

 7. mensenmens

  Bas Heijne: je bent mij tegengevallen. Zoals je daar zat en sprak, klopt niet met je columns. Geregisseerde gezelligheid of je portemonnaie? Je hoeft daar toch niet te gaan zitten. Oranjetruttigheid ten top!

Reacties niet toegestaan