Paul de Leeuw c.s. hebben toch spijt van foute parodie

Zaterdag werden in de show van Paul de Leeuw grappen gemaakt over de manier waarop in Engeland ee soldaat is geslacht door twee moslims. Op twitter was er al onvreden, maar de Engelse pers was echt ontsteld. Eerst draaide De Leeuw zich onder de verantwoordelijkheid uit: het zat in een onderdeel van zijn programma, dat hij niet zelf maakt. 'Don't shoot de messenger'. Maar intussen is het bekeerd tot de gedachte dat hij verantwoordelijk is voor een programma dat zijn naam draagt. 'Ik draag verantwoordelijkheid voor de show! En het spijt me ten zeerste', reageert Paul in tweede instantie op de kritiek. In Langs de Leeuw was zaterdag te zien hoe acteurs, zogenaamd de Engelse inzending van het Eurocrisis Songfestival, met bebloede slagersmessen in de greenroom naar de kijkers zwaaien, een duidelijke verwijzing naar de moord op de militair in Londen. De cabaretiers Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe hebben dinsdag ook gereageerd op de kritiek en de parodie toegelicht: "In het satirische onderdeel ‘de Kwis’ van Langs de Leeuw van afgelopen zaterdag werd verwezen naar de recente aanslag in Londen. Dit is door sommige kijkers ervaren als misplaatst. Wij willen daar graag op reageren. De aanslag in Engeland was schokkend en is een menselijk drama. Dat is niet alleen de publieke opinie, maar ook de mening van de VARA, van Paul de Leeuw en van ons als makers van ‘de Kwis’. Iedereen verwerkt gevoelens die tragedies als deze oproepen op zijn eigen manier. Cabaretiers zullen lastige emoties het liefst te lijf gaan door er grappen over te maken. Vaak werkt dat goed. Een belangrijke functie van humor is juist dat het een uitlaatklep vormt. Het geeft lucht. Maar soms werkt het minder goed. De pijn of de schok die een bepaald voorval teweeg heeft gebracht is dan zo heftig, dat er - voor sommigen - nog geen plaats is voor luchtigheid. ‘De Kwis’ is een onafhankelijk onderdeel binnen het programma Langs de Leeuw en wordt geschreven en ontwikkeld zonder Paul de Leeuw. Wij zijn als makers verantwoordelijk voor wat we doen. De grap met de twee Britten ging feitelijk niet ten koste van de omgekomen militair. Een heel absurde kant van de werkelijkheid (de krankzinnige aanslag) werd afgezet tegen een heel banale kant van de werkelijkheid (de gekte rond het Eurovisie Songfestival). Als mensen zich hierdoor gekwetst voelen, dan betreuren we dat. De makers van 'De Kwis’

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Spiegelbeeld

  Ach zeg kom op “iedereen verwerkt gevoelens die tragedies als deze oproepen op zijn eigen manier”. Niet overdrijven.

 2. Paulraw

  ”De pijn of de schok die een bepaald voorval teweeg heeft gebracht is dan zo heftig, dat er – voor sommigen – nog geen plaats is voor luchtigheid.”

  Het bord voor de kop is dik.

 3. Harrie Vangangelt

  Wacht even. Hier wordt gesproken over hoe cabaretiers.reageren. Wat heeft dat met PdeL te maken? Zie het verband even niet. Maar eerlijk gezegd. In feite kan ik niet oordelen. Zal geen seconde naar die rommel kijken.

 4. Buck Danny

  Op de tweet van Paul de Leeuw na zie ik hier geen spijtreactie in hoor. Het is meer in de trant van: “Het spijt me voor jou dat jij er zo over denkt.”
  Jammer, zeg dan gewoon: “Sorry, we hadden deze grap (nog) niet moeten maken.”

 5. jan bosscher

  Who the f*ck are Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Wo?

Reacties niet toegestaan