Google mag gluren

Google dringt almaar dieper door in ons leven. Dat is aangenaam, want Google kan bijna alles, maar Google wordt daardoor ook wel erg groot in ons bestaan. Vermoedelijk zou het bedrijf met een combinatie van ons zoekgedrag, onze Gmail, onze routevragen aan Googlemap en ons klikken op Google ads, een haarscherp profiel van onze persoon, karakter, voorkeuren, eigenaardigheden, hobby's, vrienden en gedragingen kunnen schetsen. Google doorziet ons misschien wel beter dan wij onszelf. Google zegt dat het niets doet met de gegevens en we geloven dat. Want dat is een prettig geloof.
Maar nu zijn er ook nog de foto's op straatniveau op Google Earth, in een toepassing die Streeview heet (zie link). Van sommige steden op aarde heeft Google foto's op straatniveau, zodat je op Google Earth kunt inzoomen alsof je in de stad loopt. De bedoeling is dat er steeds grote gebieden in `Streetview worden opgenomen.
Het echtpaar Borings in Pannsylvania zag zijn huis pontificaal op zo'n foto, inclusief het zwembad, de garage en de bordjes 'eigen weg'. De heer en mevrouw Borings vonden dat vervelend en stapten naar de rechter.
Ze meenden dat hun privacy was geschonden en dat ze mentale schade hadden opgelopen. Google haalde de gewraakte foto weg, toen de Borings in rechtszaak aanspanden.
Dat had Google niet hoeven doen. Volgens de rechter kan Google rustig door gaan met het plaatsen van gedetailleerde straatfoto's.
De rechter merkte ook fijntjes op dat de Borings kennelijk ook niet zo bezorgd waren over hun privacy dat ze de aanklacht anoniem hadden ingediend.
Google verdedigde zich bovendien door het mogelijk te maken voor belanghebbende om foto's te laten verwijderen. "We maken gezichten van passanten op de foto's wazig en verwijderen nummerplaten," zei Google.
Google mag van de rechter dus gewoon doorgaan met Streetview

Bron(nen):   BBC  Streetview Parijs