Hoe bescherm je je reputatie op internet?

Het allerergst is natuurlijk als je nul hits hebt. Maar ook erg: de manier waarop je soms je eigen naam op internet aantreft.
Daar staan dingen die niet waar zijn, of die je liever niet in de openbaarheid ziet. Vraag is: wat kun je daaraan doen?
Dinsdag maakte Google bekend dat het programma ‘Google profile results’ gebruikers wil helpen om hun eigen naam te zuiveren. We zijn benieuwd, want het is bijna onmogelijk om jezelf uit de zoekmachine te krijgen. Je zult dan toch eerst de webmaster van de bron die je heeft vermeld zo ver moeten krijgen, dat hij jouw naam van zijn site gaat halen. Veel succes.
The New York Times komt met een aantal praktische tips voor een beter google-imago.
Begin een website op eigen naam; met ook nog een subdomein en een eigen blog – zoiets leidt tot een hoge google-ranking.
Allerlei sociale vormen van web-participatie zorgen eveneens voor een hoge ranking: Facebook, Myspace, LinkedIn, YouTube, Flickr Twitter en ga zo maar door. Je hoeft vervolgens niet als een gek te gaan twitteren o.i.d. Alleen al de aanwezigheid op deze plekken zorgt er voor dat Google je indexeert.
Ook helpt het als je regelmatig commentaren achterlaat op blogs en websites met een hoge ranking. Gevolg van al deze acties: de ‘goede’ informatie staat bovenaan en de ‘vervelende’ informatie zakt verder naar beneden.
Verder is het niet verstandig om stiekem je eigen profiel op Wikipedia te gaan veranderen. Voor meer bijzonderheden hieromtrent kunt u zich tot Mabel Wisse Smit wenden.

Bron(nen):   The New York Times