Het Financieele Dagblad en de gestolen oma

Op 25 oktober stond op de voorpagina van Het Financieele Dagblad een mooi stuk waarin een oma de crisis van de jaren twintig vergeleek met de crisis van 1870. Strekking van het verhaal: die eerdere crisis was veel erger dan die van de jaren twintig en dertig. Vervolgens vergelijkt de FD-journalist De Boer de economische malaise van de negentiende eeuw met die van nu. Hulde voor het FD zou je zeggen.
Maar het stuk was gejat, zegt Scott Reynolds Nelson, hoogleraar in de geschiedenis aan de het College of William and Mary. Gejat van een artikel van hem.
Hij kwam er achter dankzij een ijverige student aan een Nederlandse school voor journalistiek.
Nelson  schrijft  over wat hij plagiaat noemt in het blad voor wetenschappers The Chonicle. De strekking van het verhaal in het FD plus alle details stonden eerst in The Chronicle en daarna in het FD. "Het was mijn oma het die Nederlandse krant was met haar aan de haal gegaan."
Ulco Jonker, hoofdredacteur van het FD, gaf – zo schrijft Nelson – toe dat het FD stukken van Nelson had gebruikt voor het eigen stuk. Het zou ook goed zijn geweest als het FD aan bronvermelding had gedaan, vond de hoofdredacteur.
Maar plagiaat kon dat toch niet heten. Dat was een te ernstige beschuldiging
Nelson legt in de rest van zijn stuk uit hoe je het best plagiaat kunt plegen in het Google-tijdperk

Bron(nen):   The Chronicle  De Nieuwe Reporter