Gangsters op komst

Goed nieuws voor de filmliefhebber. Er is een nieuwe film van Michael Mann op komst, Public Enemies geheten. Ieder tijdperk heeft zijn eigen klassieke gangsterfim, denk bijvoorbeeld aan Brian de Palma’s Scarface uit 1983 en wie weet is Pubic Enemies van een soortgelijke allure.
Natuurlijk, bij de release van dit soort megafilms is er veel spin; de film kostte 100 miljoen dollar en dat moet allemaal worden terugverdiend, dus waarom zouden we al die opgeklopte verhalen geloven?
Welingelichte Kringen is echter voor een keer goed van vertrouwen om de doodeenvoudige reden dat het om een film gaat van Michael Mann. Deze regisseur maakte een aantal zeer gewelddadige films (laatstelijk Miami Vice) en werd zo niet echt het idool van de doorsnee filmhuisbezoeker met zijn voorkeur voor de Bulgaarse praatfilm.
Maar vergist u zich niet: de films van Mann zijn zo schitterend geënsceneerd – dat zie je eigenlijk nergens. Iedere scène is doordacht, alle decors zijn van een filmische pracht en in dit pikzwarte universum doen mannen hun gewelddadige plicht. Het is eigenlijk volstrekt onverwacht dat een maker van actiefilms zo zorgvuldig vormgevend en esthetisch te werk gaat. Michael Mann is een groot artiest, verdwaald in een populair genre en aldus niet altijd erkend om zijn grote gaven.
Voor deze historische film met Jonnny Depp (foto) als bankrovende gangster werd een reusachtig budget gereserveerd en menigeen vraagt zich af of Hollywood in tijden van crisis niet te hoog heeft gegrepen. Met uitgerekend een verhaal dat gaat over het leegroven van banken.
Maar vanwaar toch die angst? Het genre van de gangsterfilm kwam tot wasdom als nooit tevoren in de jaren dertig van de vorige eeuw – middenin de grote crisis.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  trailer van de film