TV-sterren blijven rijk

De boodschap van minister Plasterk inzake de schamele beloning van televisiesterren blijkt minder hard te zijn aangekomen dat moest worden gevreesd.
Eerder werd bekend dat hardwerkende coryfeeen als Paul de Leeuw, Paul Witteman (hier op de foto tussen twee VARA-vrienden, Joop den Uyl en de latere Shell-commissaris Wim Kok), Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw zich voortaan zouden moeten behelpen met een jaarinkomen op het niveau van de Nederlandse premier, groot 181.000 euro.
Maar geen paniek.
NRC Handelsblad meldt vandaag dat van de zestig onderzochte presentatoren driekwart een eigen bv heeft. Deze bedrijven declareren voor allerlei werkzaamheden en diensten aan de omroepen waar de presentatoren voor optreden. En wil de Tweede Kamer weten welk deel van dat bedrag salaris is? Is niet te achterhalen. Tjakka!
Ook de grote jongens van de andere omroepen, zoals Ivo Niehe en Rik Felderhof, gaan op een dergelijke manier te werk.
Dan heb je nog de presentator die voor meerdere omroepen werkt, zoals Jack van Gelder (bijgenaamd Cheque van Gelder). Zijn bv's declareren zowel bij de NOS als bij de TROS, en dat zijn weer lekker van die gescheiden circuits waardoor de hoge bedragen ook nog een keertje kunnen cumuleren.
Verder geldt ook in Hilversum: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Dat Paul Witteman een giga-salaris van de VARA ontvangt, is geen reden om zijn wekelijkse column voor de VARA-Gids niet ook te declareren. 
Conclusie: het politieke debat over omroepinkomens is een farce, omdat Hilversum zijn eigen wetten kent; en dat zijn geen Haagse wetten. Wel konden sommige politici zo weer even laten horen dat ze 'goed' zijn in de strijd tegen hoge beloningen. En dat is ook iets waard.

 

Bron(nen):   NRC Handelsblad