Is ondanks het handschrift en de oranje broek toch Nikkie de Mol?

Wie is de Mol? beleefde zaterdagavond een geweldige seizoensfinale. Het spel is gespeeld, de kaarten liggen op tafel. Rest alleen nog het antwoord op die ene vraag: Wie is de Mol? Volgens de bekendste Molloten online kan dat er maar eentje zijn: Jeroen Kijk in de Vegte. De kijkers zijn iets meer verdeeld, maar een krappe meerderheid kiest ook voor Jeroen als opperbedrieger.

Aan het eind van de laatste aflevering maakte Rik van de Westelaken bekend dat Tygo Gernandt niet de Mol is, Jeroen niet de winnaar en Nikkie de Jager niet de verliezer. Ook Nikkie kan dus nog de mol zijn. 

De belangrijkste hints op een rij.

Nikkie is de Mol, want:

Spiegels
Overal zijn spiegels: Nikkie is make-upartist en kijkt dus voortdurend in de spiegel. Spiegels spelen een belangrijke rol in het hele seizoen. 

Alfabet
Op een kaartje stonden alle namen van de kandidaten op alfabetische volgorde. Die van Nikkie stond voor Nadja. Dat klopt alfabetisch niet. Zet je voor Nikkie het woord Mol in de plaats, dan klopt het wel. 

Verspreking
Ze versprak zich. Toen de kandidaten oud-Mollen moesten spotten, noemde ze de naam van Rob, maar die was de Mol in het laatste seizoen, waarvan de uitslag nog helemaal niet bekend was. Zij kon dat dus eigenlijk niet weten, tenzij ze zelf als Mol contact met hem heeft gehad.

Leeg bakje
De eerste keer dat de kandidaten tegenover een oud-Mol stonden met de bakjes met geld en jokers achter zich, keek Nikkie als een van de weinigen om én vermeed ze het laatste bakje. Was dat, zodat we niet konden zien dat het niet leeg was, zoals bij de andere kandidaten? 

De helikopter
Toen Nikkie met Tygo de helikopter moest bereiken, stond haar telefoon niet op microfoonstand en viel zelfs uit. Plots stond het duo toch bij de helikopter. Door al eerder naar Elba te vertrekken, was Nikkie een tijdje uit beeld. Misschien was het nodig dat ze even uit de spotlights bleef, omdat ze te verdacht was?

Brutaal
Want Nikkie molde veel en vrij duidelijk. Ze kan zichzelf verdacht willen maken als kandidaat óf ze was een lekker brutale Mol, die de kandidaten steeds weer verkeerde informatie gaf (denk aan de volgorde van de opdrachten bij de puzzel op het strand), waardoor er veel geld uit de pot bleef.

Hoofdletters
Halverwege de laatste aflevering staat er in kapitalen op een spiegel 'Ik ben de Mol'. Vlak daarvoor is Nikkie in beeld.

Jeroen is de Mol, want:

Oranje broek
De inmiddels beroemde oranje broek: achter Rik van de Westelaken is op zeker moment een persoon met een oranje broek te zien. Alleen Jeroen en Peggy hadden een oranje broek aan.

Op de achtergrond
Jeroen wordt door de programmamakers verdacht lang op de achtergrond gehouden. Je kunt hem bijna niet verdenken, omdat je hem nauwelijks ziet. Pas op het eind verandert dat.

Rare dingen
Hij doet rare dingen, die we lang versleten voor mislukte acties om als kandidaat verdacht over te komen, maar misschien waren het wel echt Mol-acties.

Niet in de heliktopter
De radio-dj is de enige die nog over is van het groepje dat op zoek moest naar het duo dat met de helikopter was vertrokken. Je wil als Mol in dat groepje van vier zitten, zodat je geld uit de pot kunt houden. Daar staat tegenover dat er tijdens de zoektocht naar Tygo en Nikkie relatief heel veel geld is opgehaald. Echt geslaagd waren Jeroens molpogingen dus niet. Hij vertraagde de boel wel, maar is dat nuttig als Mol? En was er van die drie kandidaten, die nu naar huis zijn, dan niemand die hem doorhad?

Silhouet
Tijdens de laatste opdracht, waar de overgebleven kandidaten opnieuw tegenover een oud-Mol komen te staan met bakjes met geld en hints achter zich om uit te kiezen, is er een silhouet zichtbaar aan de zijkant op het moment dat Nikkie naar voren loopt. Zij kan die persoon dus niet zijn. Is het Jeroen, die als Mol probeert een bakje leeg te halen?

Het handschrift
De allerbelangrijkste hint is natuurlijk het handschrift. De kandidaten horen dat de teksten op de spiegels door de Mol zijn geschreven. Het handschrift lijkt sprekend op dat van Jeroen. 

Gesnapt
Mogelijk zag Nikkie toen ze bij de eerdere versie van de bakjesopdracht omkeek, Jeroen lopen toen hij het bakje probeerde leeg te maken. Ze zou dan al heel lang weten dat hij de Mol is en op haar sloffen het programma winnen.

Muziek
Er zijn diverse verwijzingen naar Jeroens liefde voor Abba en zijn vak als dj. Een opdracht heette zelfs 'Mijn Geluid'.

Conclusies
De beproefde Follow The Money-methode maakt ons nu niet veel wijzer: beiden hebben niet veel geld in het laatje gebracht. Op dat gebied ontlopen ze elkaar niet veel.

Wel opvallend is de rol van de montage: Nikkie was in het eerste deel van dit seizoen direct erg verdacht. Té verdacht misschien. Het programma probeerde ergens op twee derde van de reeks (nadat Nikkie zich versprak?) de verdenking te verschuiven naar Jeroen. En met succes. Het kan ook andersom zijn: Is Jeroen de Mol en is hij lang uit beeld gehouden om aan het eind uit de schaduw te stappen? Het was tenslotte echt zijn handschrift op die spiegels.

Of ligt die hint er te dik bovenop? En heeft Nikkie, met haar vaste make-uphand, misschien gewoon lang geoefend op het handschrift van Jeroen? Moet de hint toch anders worden opgevat? Nikkie zegt tijdens een opdracht immers nog letterlijk 'déjà vu', de titel van de laatste aflevering. En Tygo keek wel heel blij toen hij hoorde dat Jeroen niet de winnaar was. Komt dat omdat hij weet dat hij heeft gewonnen, omdat ze allebei op Nikkie zaten.

Of is het deze keer wél zoals het lijkt. En is Jeroen de Mol, omdat het simpelweg zijn handschrift is op de spiegels.

Zaterdag zullen we het weten.