Ophef over foto van stervende soldaat

En weer is er gedoe over een foto van persbureau AP, zij het deze keer over een substantiëlere kwestie dan vakantieplaatjes van royals uit Nederland. Het Amerikaanse ministerie van defensie is boos op AP, omdat het persbureau na rijp beraad heeft besloten toch een foto te publiceren van een stervende soldaat.
De foto toont de 21-jarige Lance Cpl. Joshua Bernard, nadat hij in de Afghaanse provincie Helmand is geraakt door een granaat van de Taliban. De familie van Bernard wilde niet dat de foto werd vrijgegeven.
De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates noemde de beslissing van AP om toch te publiceren 'stuitend'. AP stelt op zijn beurt dat het zijn journalistieke plicht is de grimmigheid van de oorlog te laten zien.
Veel Amerikaanse kranten hebben niettemin besloten de foto niet af te drukken. De lokale krant The Intelligencer heeft dat wel gedaan, en legt die beslising uit in een commentaar (zie tweede link). "Het is belangrijk te begrijpen dat achter de aantallen slachtoffers echte mannen en vrouwen schuil gaan die enorme offers brengen voor ons allemaal."
The Huffington Post, zie derde link, heeft de foto op zijn site staan. De foto is 'smaakvol', schrijft Greg Mitchell op The Huffington Post. De schrijver zegt zich al jaren kwaad te maken over de 'beschamende onwil' van de Amerikaanse media om de oorlog werkelijk in beeld te brengen.

Bron(nen):   Politico  Intelligencer  The Huffington Post