Groot Nederlands mediaconcern in het nauw

Uitgever NDC/VBK heeft op korte termijn euro 100 miljoen aan vers kapitaal nodig om te overleven. Een zoektocht naar een nieuwe aandeelhouder heeft na ruim een half jaar echter niets opgeleverd. Volgens topman Jan de Roos kijkt het bedrijf daarom met huisbankier ING naar alternatieven.
NDC/VBK is met een jaaromzet van ruim euro 350 miljoen en 2100 werknemers een van de grootste uitgevers van Nederland. Het bedrijf geeft, naast regionale kranten, de Van Dale-woordenboeken en bestsellers als de Da Vinci Code uit.
‘Het is een mooi bedrijf, maar het is crisis in de media’, zo verklaart directeur Ruurt Hazewinkel van NDC/VBK-aandeelhouder Heidehuis het uitblijven van een nieuwe aandeelhouder. Volgens Hazewinkel heeft huisbankier ING laten weten dat er euro 100 miljoen aan nieuw kapitaal moet worden ingebracht.
Het is de tweede keer dit jaar dat een grote Nederlandse uitgever financieel in zwaar weer terechtkomt. NRC Handelsblad– en Volkskrant-uitgever PCM werd recent gered door een kapitaalinjectie van de Belgische Persgroep.
NDC/VBK heeft dochter ThiemeMeulenhoff in ruil voor een krediet van euro 325 mln verpand aan ING. Die lening loopt over enkele maanden af. Voor die tijd verwacht De Roos een oplossing. ING leidde ook de mislukte zoektocht naar een aandeelhouder.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad