FAZ = 60

Vandaag is de Frankfurter Allgemeine Zeitung 60 geworden. Eerbiedwaardige leeftijd voor een bijzondere krant. 
In Duitsland zijn nagenoeg alle kranten (Bild tellen we even niet mee) regionale kranten en de oplage is navenant - de FAZ verkoopt dagelijks een kleine 400.000 exemplaren en daar moeten ze het mee doen. 
Dat Welingelichte Kringen met regelmaat verwijst naar deze krant uit Frankfurt (lokale concurrent is de Frankfurter Rundschau) komt, omdat de krant bijzonder goed is. Intelligent, bezonken, breed, vakbekwaam, rationeel, liberaal, eerlijk; het zijn allemaal termen die je te binnen schieten als je moet zeggen waar de krant voor staat. 
Het is moeilijker om te zeggen met welke stromingen en/of instanties de krant 'bevriend' is, en zoiets is altijd een goed teken. De FAZ verkeert op gepaste afstand van alles wat machtig is of wat machtig wil zijn.
Lange tijd was de krant in zijn presentatie bijzonder gesloten (geen foto op de 1, ouderwetse typografie) met als boodschap: u zult lezen, plaatjes kunt u vinden op de televisie. Heel langzaam is wat dit betreft de krant in de 21e eeuw beland, maar allerleerst blijft de FAZ een medium voor intellectuelen die al het nodige weten en die nog beter beslagen ten ijs willen komen. We mogen toch wel zeggen dat deze krant tot de allerbeste Europese kranten behoort, samen met de Neue Zürcher Zeitung en een enkele Britse titel.
De website van de krant tapt uit een iets ander vaatje dan de papieren verschijning. De site is breed, modern, erg kleurrijk en toegankelijk, en vertoont verder alle kwaliteiten die we kennen van de papieren krant.  
Dat doet vermoeden dat de FAZ-eigenaren uit de handelsstad Frankfurt goed begrijpen waar de toekomst van de journalistiek zich zal afspelen: op internet.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung