Dit is Suzy Menkes

Ieder vakgebied kent wel iemand die de ongekroonde koning (of koningin) is op zijn terrein. Iemand die de standaard zet, iemand waarnaar wordt geluisterd, die geliefd is maar ook gehaat. 
Op het gebied van de mode is dat Suzy Menkes, sinds 21 jaar werkzaam voor de International Herald Tribune. Ze bouwde in die jaren een grote reputatie op en vooral dankzij haar inspanningen heeft de IHT een bijzondere positie onder de internationale dagbladen wat het modenieuws betreft. 
Met grote regelmaat, er hoeft maar een show te zijn of een beurs of een ander nieuwsfeit, doet Menkes zo verslag van haar wonderlichte vakgebied – waar overigens kolossale geldelijke belangen in het geding zijn. Vandaag staat in de Frankfurer Allgemeine Zeitung een profile van haar, en alleen al de foto – zie hiernaast – is veelbelovend. 
Als je er zo uit durft te zien, zo weinig flashy en modieus, ben je blijkbaar niet behaagziek. En stel je er weinig belang in te lijken op de wereld die je beschrijft. Zoiets is in de journalistiek – en zeker in de modejournalistiek – een groot compliment. 
Zeker, het is verboden om iemand op zijn uiterlijk te beoordelen. Maar dat doen we lekker toch.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung