Is WK-loting wel een loting?

Media
door Admin
dinsdag, 01 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vrijdag a.s. zal om 18.00 uur bekend worden welke landen bij de WK-voetbal tegen elkaar moeten spelen. Daartoe wordt geloot, in 4 bokalen zitten 8 verschillende landen en 4 landen uit 4 verschillende bokalen vormen samen 1 poule. Toch is zo'n loting wel wat gearrangeerd.
Zo zitten 6 toplanden plus het gastland (Zuid-Afrika en de laatste wereldkampioen Italie) samen in 1 bokaal en is het de bedoeling dat ze aanvankelijk slechts tegen zwakkere landen uitkomen. Denk in deze categorie aan Duitsland, Frankrijk, Spanje, etc. Een land heeft zo'n mogelijke toppositie te danken aan de eindklassering tijdens de WK's van 2002 en 2006, aan de plaats op de wereldranglijst en aan de manier waarop het zich voor deze WK kwalificeerde.
Nederland bijvoorbeeld, heeft zich voor deze WK op een voorbeeldige manier gekwalificeerd (ongeslagen), maar was in 2006 al uitgeschakeld in de achtste finale van het toernooi en was in 2002 zelfs niet eens van de partij (met dank aan Louis van Gaal). Ergo: dan hoor je niet bij de top. In de tweede bokaal komen de wat minder sterke landen, denk aan Nederand, Portugal, Griekenland, etc. Toch zit er bij de indeling nog een adder onder het gras. Want behalve naar de sterkte van de verschillende voetballanden is ook gekeken naar de regionale spreiding. Dat betekent dat in bokaal 3 en bokaal 4 landen zitten uit respectievelijk Afrika en Zuid-Amerika, en Azie, Oceanie en Midden-Amerika.
Prachtig, zo'n regionale opdeling, op deze wijze East meets West, maar ook een beetje vreemd, want zo kom je de zwakke broeders enigszins tegemoet - noem het links loten. En hoeft het niet steeds de sterkste te zijn die wint in de groepsfase, maar dat was toch lange tijd wel de bedoeling bij sporttoernooien.