Eredienst voor prins Claus

Kunstenaars die de monarch luid toejuichen, in gedichten bezingen en op schilderijen vereeuwigen - het bestaat allemaal al honderden jaren. Vooral in lang vervlogen tijden, toen de koning met absolute macht was omgeven, was dit genre bijzonder gewild en dat is ook niet onbegrijpelijk - dikwijls hing iemands leven hiervan af.
Maar ook anno 2009 zijn er nog altijd kunstenaars die de koning en zijn familie luidt toezingen in ruil voor... Ja, voor wat eigenlijk? 
Gunsten? Geld en goederen? Macht en aanzien?
Afgelopen weekend vond een dergelijk tafereel plaats in het Amsterdamse Carré waar het stuk 'CLAUS!' werd opgevoerd onder leiding van John Leerdam, theatermaker en parttime Tweede Kamerlid. 
Het was een voorstelling die zelfs NRC Handelsblad iets te ver ging, zozeer werden de bijzondere eigenschappen van de betreurde prins-gemaal hier opgeblazen tot buitengewone proporties. 
Op het toneel - en dat is toch wel opmerkelijk - stond een keur aan Nederlandse artiesten, politici (voor deze gelegenheid acteur) en journalisten luidkeels hun stinkende best te doen.  En samen brachten ze, aldus de krant, 'een hommage aan de prins.'
Koningin Beatrix zat als één van de gasten in de zaal en was 'zichtbaar geroerd.' Ongetwijfeld bood de voorstelling haar warme herinneringen aan haar overleden echtgenoot. 
En verder kan het natuurlijk heel goed zo zijn, dat onze vorstin ook bijzonder ontroerd was door de zeer, zeer, zeer kruiperige houding van de fine fleur van de Amsterdamse culturele elite.

bron: NRC Handelslbad (niet online)