Oud & Nieuw

Nu 2009 zo goed als voorbij is, willen we graag nog even bij deze site stilstaan.
 
Op enig moment in februari 2009 zijn we met Welingelichte Kringen van start gegaan, eigenlijk een beetje impulsief en ondoordacht. We wilden graag iets maken dat nog niet bestond en waar we al schrijvend ook een zeker plezier aan konden ontlenen: grasduinen in de internationale kranten en tijdschriften, en daar in het kort verslag van doen.
 
Nu zijn we ruim tien maanden verder, we schreven ongeveer 4.500 korte stukken en zijn eigenlijk niet van ons pad afgeweken. We kijken in de betere, nee, in de beste kranten en tijdschriften uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje en nog een stel landen, en proberen iedere dag artikelen op te sporen die weliswaar actueel zijn, en die ook iets vertellen over de achtergronden van het nieuws.
 
Goed, in een opzicht zijn we van ons plan afgeweken. Bijna iedere dag doen we ook iets uit een Nederlandse bron, maar de buitenlandse informatiestroom blijft verreweg het belangrijkst en dat is ook geen wonder.
 
Want je kunt wel NRC Handelsblad erop naslaan om te zien wat Elsbeth Etty nu weer over de CPN heeft te zeggen, maar Anne Applebaum op Slate is misschien toch net iets interessanter. En natuurlijk, Bert Wagendorp houdt in de Volkskrant de lezer een spiegel voor over de Hollandse eigenaardigheden, maar Daniel Henninger In The Wall Street Journal over de Amerikaanse politieke cultuur is toch van een andere orde. Zeker, de reportage over Kamp Holland in Trouw was best wel adequaat en gelukkig kwam de reporter heelhuids terug van zijn embedded reisje, maar wat The New Yorker nu al een paar keer voor reportages had vanuit Afghanistan was toch echt onovertroffen.
 
Laten we er niet langer omheen draaien: in sommige verre landen wordt de journalistiek op een veel hoger niveau bedreven dan hier en het is een voorrecht (en dikwijls ook een uitkomst) om daar dagelijks verslag van te doen. Is er een crisis in de journalistiek? Dat zou je soms denken als de krant thuis in de bus valt – steeds dunner, steeds armzaliger ook - maar bij de meeste buitenlandse bladen waaruit Welingelichte Kringen put, is daarvan geen sprake.
 
In 2010 gaan we gewoon verder op de ingeslagen weg. We blijven dagelijks, zeven dagen per week, schrijven over de opvallende zaken die we over de grenzen aantroffen. Ja, ook weekends en op feestdagen, want elders gaan de kranten op volle kracht door als de meeste mensen vrijaf hebben. En is er dus geen man overboord als met Kerst iemand een vliegtuig probeert op te blazen, en bieden de websites van al die illustere titels de lezer nagenoeg alles wat hij wil weten.
 
Over een maand gaat het aangezicht van deze site ingrijpend veranderen. Inmiddels komen hier dagelijks vele duizenden bezoekers en we denken dat we met een andere vormgeving en een doelmatiger navigatie beter kunnen laten zien wie we zijn en wat we doen.
 
Ook over en maand komen we met een tweede website. Ook dat zal een site zijn met een journalistieke missie en net als Welingelichte Kringen gaat het om een vorm van webjournalistiek die in Nederland nog niet bestaat. Later in 2010, maar nog ruim voor de zomer, gaat onze derde site van start en opnieuw zal dat iets worden wat u nog niet eerder hebt gezien.
 
Het oude jaar is bijna voorbij, dat is waar, en Welingelichte Kringen bestaat nog maar net, maar hou er rekening mee dat we nog een hele tijd op het web aanwezig zullen blijven. En wees ervan verzekerd dat u de komende tijd nog veel van ons zult horen.
 
Rest me u namens de medewerkers van deze site een prettige jaarwisseling toe te wensen en een bijzonder nieuwjaar. Alle goeds in 2010!