Richting Wijk aan Zee

Het beste wat u vandaag kunt doen is naar Wijk aan Zee rijden, een smakeloze uithoek van het toch al niet zo fraaie Noord-Holland. Waar de slotronde van het Corus-toernooi plaatsvindt, vroeger ook wel Hoogoventoernooi geheten. 
Er wordt geschaakt door de beste schakers ter wereld, en de kans is groot dat de toernooizege naar Magnus Carlsen gaat, een Noors wonderkind dat de competitie aanvoert. Ook topschakers als wereldkampioen Viswanathan Anand, Vladimir Kramnik, Nigel Short (ooit wonderkind) en enkele Nederlandse figuranten zijn van de partij.
Terwijl u op de demonstratieborden de partijen kunt volgen en daaronder de spelers zelf bezig ziet, kunt u ook rustig even in het rond kijken om dan de meest vreemdsoortige Nederlanders om u heen te zien.
Het aantal onaangepaste, ongewassen, ongekamde en slechtverzorgde mannen van middelbare leeftijd op platgelopen schoenen is niet te tellen. Hele horden van deze dropouts komen op de schaakpartijen af als vliegen op een lamp. 
Er wordt veel geschreven over vrouwen van middelbare leeftijd die moeilijk aan de man zouden komen, maar kijk eens in Wijk aan Zee om u heen. Zelfs de meest eenzame vrouw zou nog liever de ijskoude zee inlopen om nooit meer terug te keren dan met een van deze shagrokers een romance aan te gaan. 
Enfin, in ieder geval hebben de heren thuis op hun vieze zolderkamers vermoedelijk een schaakbord en de bijbehorende stukken.

Bron(nen):   Coruschess