Ménage à trois

Vroeg in de 19de eeuw werd het Britse publiek opgeschrikt door het nieuws dat de grootste held van de natie, admiraal Lord Nelson het hield met een mooie actrice, Emma Hamilton. En dat terwijl ze getrouwd was. 
Kranten schreven destijds over de affaire, maar anders dan tegenwoordig moest de lezer het doen zonder plaatjes; hij had slechts zijn verbeelding om zich een voorstelling van de gebeurtenissen te maken. 
Maar nu is er een kleine aquarel gevonden waarvan met zekerheid wordt gezegd dat we hier de admiraal zien met zijn vriendin. Het tafereel toont een open boot op een rivier op  Sicilie in 1800, een jaar voordat Emma Hamilton zou bevallen van een (buitenechtelijke) dochter van de admiraal. En 5 jaar voor hij stierf bij de Slag om Trafalgar.
Op het schilderijtje zit Emma links van Nelson, zodat hij de parasol met zijn linkerhand kan vasthouden (zijn rechterhand was hij verloren).
Emma Hamilton was overigens getrouwd en haar wettige echtgenoot liet haar bij zijn dood in 1803 achter met een karig pensioentje. Emma stierf in 1815 in Calais, zeer aan lager wal geraakt en inmiddels alcoholist.

Bron(nen):   The Times