Deense krant capituleert

Is het u ook opgevallen dat een krant als NRC Handelsblad nooit een cartoon laat zien als het avondblad iets schrijft over de rellen die in Denemarken speelden naar aanleiding van de Mohammed-spotprenten in Jyllands-Posten?
Daar moet je je vingers niet aan branden, zullen ze ongetwijfeld in Rotterdam hebben gedacht en er zijn meer journalisten die er zo over denken. Ook in Denemarken, want daar heeft de krant Politiken excuses aangeboden voor het feit dat ze eerder de cartoon hadden afgedrukt van Mohammed met een bom in zijn tulband. 
Die tekening was recent afgedrukt, toen cartoonist Kurt Westergaard vorige maand bijna in eigen huis was vermoord door een extreme moslim, maar nu vond de krant het toch passend om zich te verontschuldigen voor deze actie.
Politiken is bezweken na de nodige druk van een advocaat die optrad namens allerlei moslimgroeperingen en heeft nu de hoon over zich afgeroepen van journalisten van andere media. Ook politici wisten niet wat ze hoorden en de premier van Denemarken nam verbaast kennis van deze knieval. 
De Deense cartoonrellen begonnen in september 2005 toen Jyllands-Posten 12 afbeeldingen van de heilige profeet publiceerde, waaronder bijgaande illustratie. Oproer en demonstraties naar aanleiding van deze cartoons leidden tot tenminste 100 doden.

Bron(nen):   The Sunday Times