Heb je ook rechts theater?

Er is een lange traditie van politiek-geëngageerde kunst. Kunstenaars zijn dan in de ban van een betere wereld en geven daar in hun gedichten, liedjes, films of toneelstukken blijk van. 
Soms gaat zoiets ook wat minder indealistisch. Kunstenaars hebben doorgaans geen geld, machthebbers wel. Dus als je kunst maakt die machthebbers behaagt, krijg je vast subsidie. 
Meestal gaat het in dergelijke gevallen om linkse kunstenaars en in The Sunday Telegraph wordt vraag gesteld of zoiets ook andersom zou kunnen. Stel je maakt een stel 'right-wing plays,' wat zou je dan krijgen? Een stuk waarin de hoofdpersoon tekeer gaat tegen de democratie? Een lofzang op het ooit blanke Engeland? Een stuk waarin wordt uitgelegd dat de slavenhandel een weldadige invloed heeft gehad? Of dat vrouwen vooral thuis moeten blijven zitten? Of een stuk waarin je ziet hoe westerse kunstenaars ooit met de Sovjet Unie heulden?
Goed, deze voorbeelden komen allemaal uit Groot-Brittannië waar nu een nieuwe politieke wind waait, dus wie weet wat er nog van terecht komt. Maar de Nederlandse subsidiekunstenaar doet er ons insziens onverstandig aan met dit soort onderwerpen bij het Fonds voor de Kunsten aan te kloppen.

Bron(nen):   The Sunday Telegraph