Deze ontroerende foto uit Syrië is nep

Deze foto ging de hele wereld over. Een eenzame wees uit Syrië slaapt tussen twee grafheuveltjes. In het ene ligt zijn vader, in het andere zijn moeder. De foto veroverde de wereld. Maar het verhaal klopt niet. Het is kunst. De foto is in Saudi-Arabië gemaakt, niet in Syrië. En het zijn geen echte graven.Fotograaf Abdel Aziz al-Atibi groef de graven vorige week zelf voor een kunstproject. Hij vroeg zijn neefje ertussen te poseren. Daarna zette hij de foto op Instagram. De fotograaf heeft ook niet gedaan alsof zijn foto iets anders was dan kunst. Dat heeft twitter gedaan.  Fotograaf al-Atibi schreef meteen op Twitter dat de foto in de verkeerde context werd geplaatst. "Het is absurd hoe makkelijk mensen zich laten manipuleren, zonder dat ze de bron en feiten checken", zegt al-Atibi tegen beirut.com.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Dat ook de zogenaamde kwaliteitsmedia er net zo vaak in trappen, vind ik zorgelijk. Kennelijk vertellen ze liever een mooi verhaal dan dat ze de achtergronden even checken zodat ze de werkelijkheid kunnen vertellen.

 2. koningzoon

  Waarom? zijn er in de niet islam landen nog mensen,die vertrouwen hebben ooit met de islam veilig samen te kunnen gaan,dit gezien wat zij al eeuwen elkaar,en de andersdenkenden aan doen.

 3. Richard van Heukelum

  De foto is hartstikke echt. Anderen hebben er echter misleidende teksten bij gezet. Kop zou moeten zijn “ontroerende berichtgeving is nep”.

 4. Pietje_Precies

  je trapt erin omdat het waar zou kunnen zijn. als men dit in NL had gedaan met een Nl jongetje op het kerkhof, had iedereen meteen HOAX geroepen.

Reacties niet toegestaan