Nieuw in de kiosk: een tijdschrift over de dood

Ook al krijgt iedereen er vroeg of laat mee te maken, de dood is nu niet bepaald, om in marketingjargon te spreken, een consumentenonderwerp. Er zijn honderden tijdschriften over tuinieren, trouwen, kinderen opvoeden, interieurs en reizen. Maar niet over de dood. Tot voor kort. In Groot-Brittannië ligt Eulogy (Lofrede) in de kiosk. Het maandblad wil met een mix van interviews met bekende Britten en real-life experience verhalen het taboe doorbreken.
De initiatiefnemer en oprichter van het blad, Jim Thornton, vertelt aan BBC Magazine dat hij op het idee kwam na twee tragische ongelukken in zijn familie. Hij kwam er toen achter dat er geen goede informatiebron is die nabestaanden ondersteunt, troost biedt of adviseert. Een begrafenis organiseren is immers hetzelfde als het organiseren van een bruiloft. Alleen, alles moet binnen een week zijn geregeld. Bovendien is het emotioneel gezien veel zwaarder.

Door het massale rouwbetoon na de dood van prinses Diana, dat daarna een ritueel werd als er weer een ster of grootheid was heengegaan, zou de tijd rijp moeten zijn voor het magazine en de website. Daarop valt te lezen hoe een begrafenis te regelen en hoe om te gaan met erfeniskwesties. Bovendien kunnen er foto’s, video’s en berichten van overleden dierbaren op geplaatst worden.
Toch is het de vraag wie er van de bank afspringt zodra de nieuwe Eulogy op de deurmat ploft.

Bron(nen):   BBC Magazine