Verslaafd aan internet? Tijd voor bootcamp!

In China is internetverslaving een groot probleem. Verslaafde jongeren komen soms om door uitputting. Ze zijn elk contact met de echte wereld verloren en leiden nog slechts een virtueel bestaan. Bootcamp zou de oplossing zijn, al moet je dan wel tegen een stootje kunnen.
Hoe heftig een internetverslaving en daaropvolgend bootcamp is, komt naar voren in de indrukwekkende documentaire Webjunkie, die deze week werd getoond op het Sundance Film Festival in de VS.
China is het enige land ter wereld dat internetverslaving officieel als aandoening erkent. Vooral jongens zijn verslaafd. Ze voelen zich eenzaam in de echte wereld en zoeken een leuker bestaan online. Om af te kicken zijn er in heel China honderden bootcamps. Een opname van drie of vier maanden kost erg veel geld. Het komt regelmatig voor dat ouders zich diep in de schulden steken voor een behandeling.
De kwaliteit van de bootcamps staat ter discussie. Het zou er veel te streng aan toe gaan en meer weg hebben van een legeropleiding dan van een afkickcentrum. In 2009 is nog iemand doodgeslagen tijdens een behandeling. Verslaafden slapen in cellen met tralies en dokters zouden hen willen herprogrammeren. Behalve de strengheid is ook de effectiviteit van de bootcamps discutabel.

Bron(nen):   De Morgen