De krantenoorlog in New York

Jarenlang was The New York Times de krant die over New York heerste (we hebben het hier over de kwaliteitspers, liefhebbers van tabloids kunnen uitstekend terecht bij de New Yok Post en bij Daily News, 2 dikke sappige relkranten). The New York Times bericht uitvoerig over de hele wereld, maar heeft ook dagelijks een metro-katern met veel stadsnieuws en de stad is derhalve ook een belangrijke bron van inkomsten (lezers en adverteerders). 
Enkele jaren geleden kocht Rupert Murdoch The Wall Street Journal op en hij voerde 2 belangrijke veranderingen door: de zakenkrant werd meer een algemene krant en recenter kreeg ook The Wall Street Journal een metro-katern. Doel: The New York Times kapot maken.
Hoe staat het hiermee, liggen de sloopwerkzaamheden van Murdoch op schema? Die Zeit gaat vandaag uitvoerig op dit onderwerp in en komt met enkele voorlopige antwoorden. 
Zowel de familie Sulzberger als Murdoch verliezen heel veel geld met beide kranten. Verschil is alleen dat Murdoch zo verschrikkekijk rijk is dat hij deze prestigestrijd lang kan volhouden, terwijl de eigenaren van The New York Times zowat op zwart zaad zitten.
Murdoch wil zich het liefst The Times toeëigenen, daar is het hele gevecht om begonen. Maar het is de vraag of dat hem nog gegeven is gezien zijn leeftijd (79). En als hij dood is, is het te laat, want zijn kinderen zijn in een dergelijke overname totaal niet geinteresseerd.

Bron(nen):   Die Zeit