Steekt de Teleac straks de BBC naar de kroon?

Binnenkort start de Teleac een serie waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun roots. Deze serie is gent op het zeer succesvolle BBC-programma Who do you think you are? dat inmiddels ook in o.a. de VS en Zweden navolging kreeg. Zo leverde een zoektocht met Jerry Springer naar diens joodse wortels in Oost-Europa een zeer emotionele uitzending op en ontdekte Brooke Shields dat ze afstamt van de Franse koningen.

In Groot-Brittanni loopt inmiddels de tiende serie (maandagavond om 22 uur te zien op BBC1), waarbij in iedere aflevering doorgaans twee interessante verhaallijnen worden uitgediept. Uiteraard krijgt de kijker alleen de krenten uit de pap voorgeschoteld. Bij de Britten levert dit iedere week een sensationeel televisieprogramma op, vol verrassende wendingen, onthullende documenten en verloren gewaande foto's van voorvaderen.
The British sure know how to tell a story.

Wat de kijker evenmin te zien krijgt, is het vele spitwerk dat conservators en andere onderzoekers voor de uitzending verrichten. Op het moment dat met de camera het archief of museum wordt bezocht, liggen alle documenten al klaar. Helaas is dit voorrecht alleen aan celibrities voorbehouden. Gewone stervelingen zullen al het zoekwerk zelf moeten doen. Voor die belangstellenden biedt de BBC dan ook een magazine, een nieuwsbrief en een website vol informatie voor wie zelf aan de slag wil met genealogisch onderzoek. Op de site van Teleac moeten genteresseerden het voorlopig doen met vrij summiere pdf-jes met een stamboom of een historische toelichting.

In de Nederlandse serie komen onder meer Maria Goos, Gerard Spong en Mei Li Vos aan bod. Bij de vergelijking met het Britse voorbeeld is het niet zozeer belangrijk hoe spectaculair de stamboom van deze bekende Nederlanders is maar hoe goed het verhaal van hun afkomst voor het voetlicht wordt gebracht. Vanaf zondag 26 september kan de Nederlandse kijker zelf beoordelen of de Teleac de BBC naar de kroon kan steken.

Bron(nen):   Teleac  BBC