Dankzij de dood van Holbrooke weten we dat Theodor Holman geen journalist is

Bij zijn leven vroeg menigeen zich af waarom Richard Holbrooke zo'n verbluffend onderhandelaar was. Theodor Holman wist het antwoord sinds 1999, maar schreef het niet op. Dat had een ambassadeur hem gevraagd. Holman in zijn column van vandaag:

"We stonden opeens samen bij een schaal met Hollandse kaas, en ik legde hem uit wat er zo heerlijk aan was, terwijl ik zelf steeds een blokje nam.

(Uit mijn ooghoek zag ik dat de Nederlandse ambassadeur steeds iemand op ons afstuurde om ons in de gaten te houden, maar Holbrooke liet zich niet afleiden.)
Ik raakte met Holbrooke in gesprek en vroeg: ''Mijnheer Holbrooke, ik kan niet onderhandelen, wat is daarvan het geheim?'' Hij keek mij aan en zei - ik vertaal het even: ''Hoe hoger iemand is, hoe harder je moet schelden. Tegen een staatssecretaris doe je vriendelijk, maar tegen een minister doe je onaardig, en tegen een minister-president doe je domweg bot.''

Dat zei hij echt!

'Bot' is trouwens mijn vertaling van rude.

En terwijl hij een stukje Edammer in zijn mond stak, zei hij: ''Ik scheld nooit, behalve tegen de hoogsten. Anders krijg je niks van ze gedaan, weet je.''

Nadat Holbrooke dat had gezegd, werd hij door een dame naar iemand anders geleid.

Meteen kwam de Nederlandse ambassadeur op mij af: ''Wat zei-ie, wat zei-ie?''
Ik vertelde wat Holbrooke had gezegd. Waarop de ambassadeur zei: ''Ik verbied je dat in de krant te zetten!'' Ik heb dat tot nu niet gedaan."

Maar nu Holbrooke ontslapen is mogen we het weten. Vast ook wel van de ambassadeur.

Bron(nen):   Het Parool