Wat te doen met Theodor Holman?

Parool-columnist en provocateur Theodor Holman schreef in zijn column dat Suriname correspondent voor de NRC en RTL-Nieuws Nina Jurna een sympathisant is van Sharia4Holland, een extreme moslimgroepering die pleit voor een Islamitisch Nederland. Waar hij die naam heeft zien staan, is onduidelijk, wel is zeker dat Jurna niets met Sharia4Holland te maken heeft.

Holman werd na de moord op Theo van Gogh, landelijk bekend als aanvoerder van het clubje ‘vrienden van Theo’. De ‘weduwe van Theo’ werd hij door critici schertsend genoemd. Holman was altijd al bekend als provocateur, maar doet daar sinds de moord op Van Gogh een schepje bovenop.
Vorig jaar zorgde hij voor een knallende ruzie bij Het Parool. Holman reageerde in zijn column op een plan van de Amsterdamse wethouder Asscher om huwelijken tussen neven en nichten te verbieden.‘Laat ze rustig fukkie-fukkie doen met broers en zusters, neven en nichten’, schreef Holman. ‘”Ze” – jouw en mijn vijanden – willen dat zelf heel graag. Laat ze. Ze krijgen verzwakte kinderen die zelf nog zwakker nageslacht voortbrengen.”
Na die column kwam een storm aan publiciteit op gang. Columnist/provocateur Prem Radhakishun schreef in zijn column in dezelfde krant dat Holman een racist is, Holman vroeg op hoge toon om excuses en hoofdredacteur Barbara van Beukering moest alle zeilen bijzetten om Radhakishun, die eigenlijk wilde opstappen, als columnist te behouden.
Voor Theodor Holman is provoceren een levenshouding. Doet hij het puur om de aandacht te trekken, of wil hij op die manier werkelijk iets te veranderen aan de maatschappij?
Maar eerst moest er vandaag een rectificatie van de hoofdredactie aan te pas komen: "Nader onderzoek heeft uitgewezen dat Jurna pertinent niets met Sharia4Holland te maken heeft", zo schrijft de hoofdredactie van de krant nu. "De redactie van Het Parool betreurt het dat Jurna, en andere mensen die onterecht in de column van 23 december zijn genoemd, hier last van hebben ondervonden."
Een van die andere mensen is Sesamstraat-acteur Hakim Traïdia. Hij reageerde maandag woest op het stukje van Holman. "Ik heb helemaal niets te maken met radicalen. Al die aantijgingen maken me zo verdrietig en ook boos."
Overigens schreef Holman een dag na de gewraakte column zelf ook al dat hij er naast zat, wat Jurna betreft dan.

Wordt vervolgd.

Bron(nen):   Het Parool