Telegraaf zet campagne tegen Wilders voort

Jarenlang wist de Telegraaf niet goed wat te doen met Wilders. Gesteund heeft de krant hem nooit - dat voorrecht gaat uit naar de VVD - maar aan de verslaggeving was altijd te merken dat de krant (vermoedelijk terecht) aannam dat veel sympathisanten de Telegraaf lezen. Die dubbelzinnigheid is sinds vorige week verdwenen. In een hoofdredactioneel commentaar keerde De Telegraaf zich vrijdag al tegen de PVV en Wilders. Vandaag gaat de aanval door. Een citaat uit een column:
De enige juiste naam achter de afkorting: Partij Voor Verdwaalden. De Grote Blonde Leider beloofde, zwaaiend met z’n Mozesstaf, zijn volgelingen te voeren naar een beloofd land, zonder scootertuig, misdadigers, profiteurs en godsdienstagressievelingen. Maar hij wílde helemaal niet naar die plek van pais en vree. Hij wilde dolen door de woestijnen van de haat, steeds verder weg van Europa en fatsoen. Alsmaar dieper in ’t niemandsland van onverdraagzaamheid. Totdat de schaapjes het licht zagen en hun herder de rug toekeerden, na minder, minder, minder. Komt allemaal door de media en hun hetze, briest de Grote Blonde Leider, er kennelijk van overtuigd dat z’n kudde niet zelf kan luisteren en denken.
 

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Jammer dat De Telegraaf de kop ook in het zand steekt. Positief te zien is dat de media (en de politici) wel consequent zijn. Namelijk stellingen en meningen poneren haaks op de feiten. Compleet respectloos jegens de nette mensch. Samenzwering met het kwaad? Het lijkt er steeds meer op. Riooljournalistiek en zij, actief in de rioolput van werkend Nederland, zwaaien de scepter. Ze doen maar, ik ben helemaal, maar dan ook helemaal klaar met ze.

  Overigens ben ik geen Wilders fan, meer een neo-liberaal dan wel technocraat, sympathiserend met de rechterkant van het politieke spectrum en ben allergisch voor uitkramen van onzin.

  • bebeben

   “Compleet respectloos jegens de nette mensch. Samenzwering met
   het kwaad? Het lijkt er steeds meer op. Riooljournalistiek en zij, actief in de rioolput van werkend Nederland, zwaaien de scepter. Ze doen maar, ik ben helemaal, maar dan ook helemaal klaar met ze.”

   Wat had je nu precies van de media verwacht? De PVV zat toch andermaal barstensvol nieuws? De nieuwswaardigheid spuit eruit. Er zijn weinig politieke leiders in Nederland die met hun uitspraken de internationale media weten te halen. En dan het spectaculaire gevolg. Na dit ene zuchtje vallen de Kamerleden, Europarlementsleden en Statenleden weer als overrijpe appelen uit de boom. Ook een blik op het verleden laat zien dat deze gammele eenmanspartij voortdurend weg- en overlopers ziet. En daar blijft het dan niet bij. Onveranderlijk komen deze teleurgestelden met het verhaal dat Wilders de partij in een dictatoriale greep heeft waarin vrijwel geen enkele van de loyale volgelingen ruimte om te ademen krijgt. En of de oorzaak van deze verstikking nu gelegen is in Wilders’ paranoia of in een ander karakterdefect, het blijft hoogst opmerkelijk hoe weinig vrijheid de Partij voor de Vrijheid nu werkelijk ademt.

   De media zijn natuurlijk geen stuiver waard als ze alle andere
   partijen, van links tot rechts, wel onder handen nemen, maar de PVV alleen maar omzichtig durven te benaderen uit angst respectloos over te komen of de ‘nette mensch’ (wat daaronder ook moge worden verstaan) te ontrieven. Is er rotzooi in een partij? Zijn er zaken die het daglicht maar moeilijk verdragen? Hup, dan zijn de media er als de kippen bij om het nieuwtje naar de oppervlakte te drijven, zonder aanziens des persoons. De Telegraaf doet dat meer dan eens op een weinig subtiele manier, maar omdat deze krant vrijwel geen enkele partij op genuanceerde wijze benadert – zelfs huispartij VVD moet het meer dan eens ontgelden – is dit nu niet bepaald verrassend. Wie wat minder ‘van dik hout zaagt men planken’ wil, kan altijd nog uitwijken naar andere nieuwsbronnen.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. kletsmajoor

  De andere partijen en de media zijn wel erg snel met het kraaien van de victorie. De peiling van dit weekeinde laat een daling van 20% in de aanhang van de PVV zien. De PVV is daarmee nog altijd een van de grootste partijen van Nederland. Net als na de vorige stunts van Wilders verwacht ik dat hij niet veel verder zal dalen en op termijn weer zal winnen. Dat komt omdat het probleem waar Wilders op hamert niet is opgelost, n.l. het ongenoegen over het aantal immigranten en het onacceptabele gedrag van een deel van hen. Vanaf vandaag alle Marokkanen onvoorwaardelijk gaan knuffelen gaat dat ook niet oplossen, in tegendeel dat geknuffel is een van de oorzaken van het probleem. Het gebrek aan ontwikkeling van de PVV als partij laat zien dat Wilders de problemen ook niet gaat oplossen. Hij wil op hoge toon het debat voeren maar een praktisch vervolg eraan geven lukt hem niet. De 20% PVV-stemmers die nu weg zijn, beseffen dat waarschijnlijk ook. Maar waar moeten ze heen met hun stem?

  • Volledig

   We zijn het gewoon een keer eens. Peilingen zijn van tijdelijke aard, daarnaast heeft de PVV een harde kern van 10-15 zetels. Die gaan pas weg als er iets gedaan wordt met de problemen die er zijn, hoe vervormd deze problemen ook worden getoond door Wilders.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • Paulraw

    Wilders moet het niet hebben van een echt programma.Het grootste deel van zijn identiteit is gebaseerd op moslimhaat /buitenlanderhaat.
    Wilders en de radicale baardmannen kunnen in feite niet zonder elkaar.
    1 flinke aanslag dichtbij en hij stijgt weer in de peilingen.

    (in antwoord op Volledig)
 3. Raymond de greef

  Al die zielige mannetjes en vrouwtjes die colums schrijven over de PVV,kunnen nu ook eens horen goh wat ben je goed en eindelijk lezen de mensen mijn simpele retoriek! Wat een sukkels zeg !,waar waren geschreven stukken toen de grens rechter werd dood geschopt ,joden moeten dood,homo,s met hun hoofd naar beneden van flat,onze vrouwen zijn hoeren! waar waren alle Marokaanse belangen groepen om hun eigen mensen in gareel te houden.
  De politiek gebruikt dit alleen maar om hun verliezen te verbloemen en zo wat PVV stemmers te krijgen ,wat zijn jullie bang voor de verkiezingen van de EU.
  En het ergste is dat de Telegraaf die in de tweede wereld oorlog een ‘foute krant was’ nu ineens niet meer neutrale berichtgeving kan schrijven om dat ze bang zijn hun lezers te verliezen wat een hypocriet zooitje zeg.

  • bebeben

   We werden anders in het verleden doodgegooid met berichten over de doodgeschopte grensrechter en homo’s die met het hoofd naar beneden een flat af moesten worden gegooid.

   De media springen nu eenmaal overal op. Of het nu de PvdA, D66, 55PLUS, SGP, GroenLinks of PVV is, wanneer er stront aan de knikker is, ruiken de media dat. Als Wilders niet steeds op vervelende wijze in de schijnwerpers wil staan, is hij de eerste die daar wat aan kan doen.

   (in antwoord op Raymond de greef)
 4. jan bosscher

  De telegraaf ziet dat gewoon als het beste, commercieel gezien.

 5. De Staatsburger

  Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

 6. Edward_II

  Wow, een artikel dat begint met een tirade aan ad hominems. Dat zegt weinig over de PVV of over Wilders, maar veel over de auteur en de krant die het publiceert.

Reacties niet toegestaan