Is dit de man die wist waar Bin Laden zat?

Nadat Osama bin Laden werd gedood in zijn huis in Abbottabad, wist niemand wie hem daar had ontdekt. Tot dinsdag. Toen publiceerde persbureau AP een uitgebreid profiel van ‘John’, een geheim agent bij de CIA die tien jaar lang alles in het werk stelde om Bin Laden te vinden en te doden.
De CIA verzocht AP Johns volledige naam noch bepaalde biografische gegevens te vermelden. Dat deed AP dan ook niet. Maar data-anarchist John Young van Cryptome denkt nu dat hij een foto heeft ontdekt waarop de meesterspion staat. De foto staat gewoon op White House Flickr, de site voor het delen van foto’s en video’s.

Het profiel van AP over CIA-agent ‘John’ begint met het moment waarop de iconische foto wordt gemaakt van Obama die samen met zijn medewerkers in de Situation Room kijkt naar de inval in het huis van bin Laden. "Net iets buiten beeld stond een top-analist van de CIA. In de jacht naar de meest gezochte terrorist was er waarschijnlijk niemand belangrijker dan hij.”
John Young van klokkenluiderssite Cryptome bestudeerde de foto nog eens goed en zag net iets buiten beeld een lange man met een lichtgele stropdas met een werkje erin. Hij vergeleek de foto met andere foto’s die toen ook in de situation room waren gemaakt. Hij ontdekte er weer een met de lange man met de lichtgele stropdas. Maar nu duidelijk herkenbaar.