Een slimme meid is op haatmail voorbereid?

Vrouwen moeten mooi zijn en hun mond houden. En als ze niet mooi zijn, dan moeten ze helemáál hun mond houden (en niet op tv verschijnen). Deze conclusie valt te trekken uit de backlash die vrouwelijke deelnemers aan de University Challenge op de BBC ervaren. De meisjes krijgen op internetfora uitgebreid commentaar op hun uiterlijk.

Het begon met Gail Trimble die in 2009 de slimste deelnemer ooit was, en vervolgens online ‘een snob met een paardenbek’ werd genoemd, en ‘bloedstollend zelfgenoegzaam en irritant’ of het commentaar luidde eenvoudigweg: ‘Ik wil haar op haar bek slaan’. Ze werd wel gevraagd topless te poseren voor jongensblad Nuts.

Sindsdien lijkt het gebruikelijk: meisjes die aan de quiz meedoen krijgen hele haatcampagnes te verduren. Een blog maakte een fotoalbum van Marine Debray (foto) waarin penissen op haar gezicht waren gefotoshopt. Marine: ‘Mensen lijken te denken dat ik niet in University Challenge thuishoor om dat ik geen nerdy jongen ben.’  Jenny Harris kreeg op internet het predicaat: een briljante geest, aangedreven door een stel borsten. Ze stelt dat kijkers vooroordelen hebben tegen vrouwen die deelnemen: ‘Voor een man of jongen is het okay om te laten zien hoe slim je bent, maar vrouwen horen dat niet te doen.’
Het zijn allang geen incidenten meer, het is wijdverbreid en het gebeurt over het hele internet. De Oxford University studentenbond ziet het online getreiter dan ook niet als grap, maar een ernstig teken van gebrek aan respect voor vrouwen.

Alleen al de reacties op de artikelen die dit fenomeen signaleren zijn veelzeggend:
‘Ach, het zijn gewoon kwajongensstreken.’ En: ‘If you can’t take the heat stay out of the kitchen.’
Vooral dat laatste gezegd wordt vaak herhaald, al blijft de logica totaal ontbreken: Als je geen commentaar op je tieten wil hebben, ga dan niet in een kennisquiz zitten?

Bron(nen):   Daily Mail  Overgangstergirls