Schandaal: Facebook experimenteert op gebruikers en maakt hen opzettelijk somber

Misschien zat jij er wel bij. Facebook heeft vorig jaar bij bijna 700.000 bezoekers gekeken of hun stemming met Facebook te manipuleren was. Een deel van de 700.000 kreeg een week lang vooral sombere posts in zijn of haar newsfeed, de rest overwegend vrolijke berichten. En jawel, het werkte. De proefpersonen die vooral sombere berichten hadden ontvangen bleken daardoor beïnvloed en begonnen zelf naarmate de proef vorderde steeds somberder berichten te posten. Omdat ze klaarblijkelijk somberder waren geworden. Bij de proefpersonen die blije berichten hadden ontvangen gebeurde het omgekeerde. Of dat zo maar mag: het kortste antwoord is 'ja'. Als je Facebook gebruikt, geef je aan Facebook voor van alles toestemming. Ook voor het selecteren van de berichten die je ziet. Het is niet bekend of er gebruikers dankzij Facebook bij de psychiater zijn beland. Of erger. De ethische commissie van de Princeton Universiteit, dat het onderzoek deed, keurde de werkwijze goed.

Bron(nen):   The Atlantic      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Die vleesbook schapen krijgen wat ze verdienen,een behandeling als dom vee,hetgene blijkbaar ook weer naar voren komt uit hun reactie’s op hun newsfeed.

  • Kopje thee

   Precies! Als je zo ijdel, schijnheilig en snoeverig bent om uren door te brengen op dit robotmatige, oppervlakkige medium, vraag je er gewoon om.

   (in antwoord op knier)
   • Leon Swinkels

    Uiteraard is er helemaal niemand die dit medium gebruikt om een toch al mooi sociaal leven verder te verrijken of uit te breiden.

    (in antwoord op Kopje thee)
    • Kopje thee

     Een mens kan maar een beperkt aantal echte vriendschappen goed onderhouden, dus dat ‘toch al mooie sociale leven’ zal er alleen maar van te lijden hebben dat je zo druk bent met berichtjes afwerken en virtuele duimpjes opsteken. Ik geloof er niet in.

     (in antwoord op Leon Swinkels)
 2. Meester Proper

  Hoax.

 3. stan van den broek

  Waar is het schandaal uit de kop?
  Je beschrijft een interessant wetenschappelijk experiment.

Reacties niet toegestaan