5 miljoen doden in Congo en we weten van niks

Sinds de dictator Mobuto se seseko van het toneel verdween in Congo, in 1996, volgt de ene oorlog daar de andere op. Sindsdien zijn volgens een schatting van de New York Times 5 miljoen mensen omgekomen. Maar daar weten we in Europa en de VS  amper iets van af. De reden: er zijn nauwelijks verslaggevers in het gebied. De tijden dat op iedere plaats van enig belang in de wereld journalisten zaten voor de grote media is voorbij. Dat geldt voor Nederland, waar een handvol journalisten ieder voor hun eigen medium heel Afrika 'doen', maar dat geldt ook voor grote Amerikaanse media en voor bijvoorbeeld de BBC, die vroeger een zeer fijnmazig netwerk had van correspondenten in Azië en Afrika. En, schrijft de Times, zo kan de oorlog in Congo ongemerkt doorgaan. Evenals de killing fields in de Centraal Afrikaanse Republiek en de strijd in Zuid-Soedan, waar een hongersnood heerst die doet denken aan de zwartste tijden in Ethiopië en de Sahel. Weten we allemaal niet. Dankzij internet weten we een heleboel meer dan vroeger, maar ook een heleboel minder.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  Gewoon elke dag naar TV5 Monde Afrique kijken om 23.25 uur ,daar hebben ze zeg maar een compleet ´8 uur journaal´ over Afrika alleen ,en je zie dat er ook hele gewone dingen gebeuren ,zoals een kunsttentoonstelling in hoofdstad Congo met internationaal publiek. Grote vredesconferenties in de Centraal-Afrikaanse Republiek
  bijvoorbeeld ,waarbij pas nog een convenant is ondertekend waarbij men
  met elkaar gaat samenwerken.Vergeet niet dat sommige landen zo groot zijn als Europa ,daar gebeuren ook normale dingen.

 2. Diederdick

  Er worden tegenwoordig meer propaganda-oorlogen gevoerd. Zie Israël en Hamas. Hierbij zijn (relatief) weinig doden te betreuren maar er wordt overmatig aandacht aan besteed.

  Niet alleen Kongo, ook in Sudan, Zimbabwe, Somalië en Eritrea vallen nog steeds dagelijks vele doden maar blijkbaar zijn Palestijnen iets meer salonfähig. Het aantal doden in het conflict Hamas Israël wordt door mensen soms misplaatst aangeduid als een genocide.

  Wat er in Afrika gebeurt is nog echt ver van ons bed, helaas.

 3. Burgermans

  Leestip: Heart of Darkness van Joseph Conrad. Nog steeds actueel.

Reacties niet toegestaan