‘Amerikaanse overheid kijkt mee met opgeslagen informatie in cloud’

Cloud computing is een hype aan het worden in de technologiewereld, en dus ook een goudmijn. Het bijzondere van cloud computing is dat de software zich niet langer op een fysieke drager zoals een harde schijf van een computer staat, maar ergens ter wereld op een server. Het voordeel is dat het zo altijd toegankelijk is.

Maar bijna alle clouddiensten, zoals die van Apple, Microsoft en Google, zijn Amerikaans. Zet je gegevens op een Amerikaanse cloud, dan geef je ze gewoon in handen van de Amerikaanse overheid, dankzij de vergaande Patriot Act, waarschuwen de concurrenten. De Patriot Act moet de Amerikaanse inlichtingendiensten helpen gegevens verzamelen over verdachte terroristen.

Omdat de Amerikaanse regering alle in cloud opgeslagen informatie kan inzien, zijn overheden in de rest van de wereld daar niet gerust op. Alle opkomende Amerikaanse clouddiensten worden met argwaan bekeken, schrijft het tijdschrift Politico. Volgens het blad heeft Nederland in september laten weten te overwegen om in de VS gevestigde clouddiensten uit te sluiten van mededinging naar overheidsopdrachten. Want servers die fysiek in Amerika staan, onttrekken zich steeds verder aan Europese privacywetgeving.

Inmiddels is de angst voor de Amerikaanse cloudservers doorgedrongen tot het Witte Huis en het Congres, en is het onderwerp bovenaan de agenda beland. Het gaat immers om een miljardenbusiness.

Bron(nen):   Politico