De voorpagina van The New York Times ziet er vandaag zo uit

The New York Times toont de websites die vandaag 24 uur op zwart zijn gegaan. Hiermee protesteren onder andere de Engelstalige Wikipedia vandaag tegen twee Amerikaanse anti-piraterijwetten. De media- en entertainmentindustrie is blij met de wetten, maar de internetwereld komt breed in verzet tegen de inperking van het vrije web. Ook de site van Wired, Boing Boing en softwarebedrijf Mozilla (Firefox) protesteren mee.

Het gaat om het SOPA-voorstel (Stop Online Piracy Act) in het Huis van Afgevaardigden en PIPA (Protect IP Act) waarover het Congres zich buigt. Zonder tussenkomst van de rechter zijn buitenlandse websites met muziek, films en boeken vanuit de Amerika niet langer toegankelijk. Amerikaanse internetaanbieders en zoekmachines zijn verplicht deze sites te blokkeren. Adverteerders en online betalingssystemen, zoals PayPal, kunnen worden vervolgd als zij zaken doen met deze websites.
De Amerikaanse media- en entertainmentindustrie meent dat de nieuwe wetgeving de sector beschemt en voor nieuwe banen zorgt.

Bron(nen):   The New York Times