Zomergasten is voorbij, alleen de VPRO weet het nog niet

Er zijn tijden geweest dat het leek of heel Nederland keek. Lang geleden, in de begin jaren van Peter van Ingen, was Zomergasten een fenomeen, waar op maandag in menige kantoortuin over werd nagepraat. En in de Nederlandse kranten zou je denken dat het nog steeds een fenomeen is. Als in de winter door de VPRO bekend wordt gemaakt wie de presentator in de zomer zal zijn is dat groot nieuws. Als in het voorjaar de gasten bekend worden is dat weer groot nieuws, net als 20 jaar geleden. Er is één groot verschil: er zijn veel minder kijkers. Ooit kwam Zomergasten gemakkelijk over het miljoen kijkers. Dit jaar was het dieptepunt 266.000. Meer dan de Eucharistieviering van de RKK, maar niet veel meer. Gisteravond, toch een prima aflevering met David van Reybrouck, keken 474.000 mensen. 6000 meer dan naar Wegmisbruikers van SBS. Zomergasten is voorbij, alleen de VPRO weet het nog niet.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Janneke van Vught

  Als trouwe kijker van Zomergasten zie ik het programma steeds verder wegzakken.
  Het zogenaamde intellectuele programma met bijna altijd een dodelijk saaie film die anders de TV niet zou hebben gehaald als finale is wat mij betreft op.

  Ingehaald door de tijd? Misschien wel…

  • AT

   Misschien is het wel meer zoals Somers hierboven stelt: het was even hip en nu kijken vooral de mensen die werkelijk geboeid zijn. Is geen onbekend iets in TV land. Want zie je het programma werkelijk wegzakken in de zin van de kwaliteit? “Helaas” kijk ik te weinig TV om erover mee te kunnen praten overigens…

   (in antwoord op Janneke van Vught)
  • Paulraw

   Wat me vooral irriteert is dat men zichzelf en het aura dat rond het programma hangt zo interessant vindt.

   (in antwoord op Janneke van Vught)
 2. André Somers

  Wat vooral eens voorbij moet zijn, is dat iedereen meent dat juist dit programma van elke aflevering een recentie nodig heeft, of zelf (ook) een voorbeschouwing. Het is gewoon een TV programma. Soms mooi, soms dodelijk saai, zoals er wel meer zijn.

  Zomergasten is altijd tv voor intellectuelen geweest,hoewel het kennelijk een poosje hip was om het gezien te hebben. Zomergasten is niet voorbij, het komt terug in de sfeer waar het thuishoort. Helaas heeft het gros van de Nederlanders meer interesse in een soap rondom de bruiloft van Patty Brard of zuipende jongeren in een of ander vakantieoord, dan in een verhelderende documantaire, een aflevering van Tegenlicht of ja, zomergasten. Dat is jammer, maar het is niet anders.

 3. Robin

  Noem het maar voorbij. Bijna een half miljoen mensen, Zet ze met een hooivork in de handen op het Malieveld en je hebt een revolutie.

 4. Burgermans

  Een televisieprogramma wordt niet beter naarmate er meer mensen naar kijken.

  • marianne martens

   U heeft gelijk, een 1/2 miljoen kijkers is veel voor zo’n programma. Als je door 2 of 3 gasten bent geboeid dan zijn de dagen na zo’n uitzending ook goed. Wilfried de Jong is een goede veelzijdige interviewer, gisterenavond was indringend vanwege de volstrekt andere kijk op Afrika samen met de beelden en ook het zien van de wederzijdse betrokkenheid.Minachtend voor dit programma is dat het wordt vergeleken met vroeger. In die tijden was er niet de volstrekt idiotie van kijkcijfers en de wet van het grote Geld.Mijnheer Driehuis wil prikkelen of stangen. Laten we de decors niet vergeten een wondere schoonheid samen. Zelf vond ik David van Reybrouck en Ionka Smit mooi en interessant.Stimuleert me weer lid te worden van de VPRO. Dank u wel.

   (in antwoord op Burgermans)
  • marianne martens

   Zomergasten blijft doorgaan, het is een van de mooiste programma’s en inderdaad het getal van de kijkcijfers doet er niet toe. Het zegt meer in de verschuiving van het kijken naar programma’s. De laatste 2 gasten ( individuele mening ) waren indrukwekkend omdat ze een nieuwe kijk gaven op onderwerpen en dan ook die prachtige Tjebbinga met zijn broers, lieve mannen. Ga Congo weer herlezen. Laten we vooral Wilfried de Jong niet vergeten en de wonderschone decors. David van Reybrouck kan mooi schrijven en praten. Zijn beelden waren adembenemend. VPRO laat de kijkcijfers vooral niet afhouden van het maken van mooie programma’s.Mijnheer Burgermans u heeft helemaal gelijk met uw stelling.

   (in antwoord op Burgermans)
 5. Paulraw

  ´Als in de winter door de VPRO bekend wordt gemaakt wie de presentator
  in de zomer zal zijn is dat groot nieuws. Als in het voorjaar de gasten
  bekend worden is dat weer groot nieuws, net als 20 jaar geleden.´

  O Ja?

  Groot nieuws voor de grachtengordel en het journaille,de rest van NL interesseert het nauwelijks.
  Elma Draayer van Trouw had het er ook over dat ´heel Nederland´ in spanning afwacht wie de gasten zijn ,dan denk ik ´Heb je nog wel contact met de werkelijkheid?¨

  • marianne martens

   we zijn niet de rest van Nederland, woon in een dorp en er kijken ook dorpelingen naar, ook boeren en misschien wel koeien en varkens, katten en honden. Goed voor de evolutie, de honden hoeven dan niet naar Maastricht om een pacemaker uit te proberen nadat ze gezond zijn geweest.

   (in antwoord op Paulraw)
 6. jan bosscher

  Heerlijk programma, een verademing, je hoeft het niet in een ruk uit te zien hoor.

 7. AT

  Dit klinkt wel weer als een zure poging om de enige omroep die nog echte kwaliteitsprogramma’s maakt af te fikken. Ik kijk weinig TV, maar de VPRO weet me dan bijna altijd te boeien.

Reacties niet toegestaan