Trend op YouTube: ‘Ben ik lelijk?’

Er is een nieuwe trend op YouTube opgedoken. Onzekere tieners tussen 10 en 14 jaar posten video's van zichzelf met de vraag : 'Ben ik lelijk?'.

In december 2010 verscheen op YouTube een filmpje van een jong, blond meisje dat het publiek vroeg of ze lelijk was, gevolgd door een reeks foto's van zichzelf. De video werd al bijna 3,5 miljoen keer bekeken. 'Velen zeggen me dat ik lelijk ben. Ik vind mezelf lelijk en dik.', vertelde ze voor de camera.

De meningen zijn verdeeld. De anonimiteit van het internet speelt hierbij een grote rol. Sommige reacties zijn overdreven positief met insinuaties over seks, andere zijn dan weer onverbiddelijk hard. Zo schreef een kijker : 'Wie is er zo stom om een video als deze te posten? Beseffen deze mensen dan niet dat ze zichzelf belachelijk maken? Het enige wat ik in deze video zie, is een lelijk meisje, ik zie geen schoonheid.'

Hoewel de meerderheid van de video's door meisjes gepost wordt, zijn er ook jongens die dezelfde vraag online stellen. De reacties zijn al even gemeen en ongenadig.

De pubertijd is een moeilijke periode en wanneer tieners zichzelf op het internet begeven, worden de problemen volgens experts nog uitvergroot. Zij noemen deze trend verontrustend. Sites zoals YouTube zouden hun jonge gebruikers van dichterbij moeten volgen. De site verdedigt zich door te stellen dat kinderen jonger dan 13 jaar geen video's van zichzelf kunnen uploaden. Maar waarom is er dan een video te zien van een 11-jarig meisje dat de hele wereld vraagt of ze lelijk is? Waar zijn de ouders van dat meisje?

Bron(nen):   De Morgen  Daily Mail