Tinnituspatiënt Arjen Lubach kraakt laks overheidsbeleid wat betreft gehoorschade

Tinnitus is een groeiend probleem in Nederland. Experts vrezen een vloedgolf aan nieuwe patiënten in de komende vijf jaar, vooral onder jongeren. Toch doet de overheid veel te weinig om de onomkeerbare gehoorschade tegen te gaan.

De talkshowhost geeft aan zelf ook al acht jaar met oorsuizen te kampen. Hij heeft 'een hoge ruis' in zijn rechteroor en een 'soort hele hoge fluit die steeds van toon verandert' in zijn linkeroor.

KNO-artsen willen een wettelijke geluidsnorm, maar daar heeft de wetgever geen oren naar. Er is een convenant met een grens van 103 decibel, maar dat is dubbel zo hard als de WHO adviseert. Bij het opstellen van het convenant is nota bene uitgegaan van gehoorbescherming. "Het is alsof je naar een restaurant gaat waar het bestek zo gloeiend heet is, dat je zelf ovenwanten mee moet brengen", zegt Lubach.

“Er is dus een convenant waar niemand zich aan hoeft te houden, waar clubs niet eens aan meedoen, met een geluidsnorm die veel te hoog ligt, en die alleen veilig is als je oordoppen draagt. En dat is best wel raar, want in werksituaties zijn er heel duidelijke regels”, resumeert Lubach. Dit convenant is verlengd tot eind 2023. "Dus we krijgen in ieder geval nog veertien maanden gehoorschade."