De horror: de wolf is tam geworden. En een tamme wolf is veel gevaarlijker dan een wilde

Klimaat, natuur en milieu
donderdag, 27 oktober 2022 om 12:51
welingelichtekringen header 1
Je kon erop wachten: na de wilde wolven (die ook al veel overlast veroorzaken) zijn er nu tamme wolven. Op beelden van de Veluwe is te zien hoe een wolf op zijn gemakje richting een gezin met kinderen wandelt.
De vader en moeder pakken hun kinderen verschrikt vast, maar kunnen niet veel anders doen dan toekijken en hopen dat het beest doorloopt. De conclusie van Stichting Faunabescherming: de Nederlandse wolf is tam geworden.
Robert Kruijff van Stichting Leeuw vertelt aan Editie NL: "Wolven horen niet zo dicht in de buurt van mensen te komen. Ze zijn van nature mensenschuw en blijven daar ver weg van."
Er is al langer een strijd gaande tussen Stichting Faunabescherming en Nationaal Park de Hoge Veluwe. Die laatste voorspelde bij de komst van de eerste wolf al dat het dier tam zou worden. De Faunabescherming ontkende dat. Volgens de stichting heeft de Hoge Veluwe, dat van de wolven af wil, de dieren expres bijgevoerd, zodat ze tam zouden worden. Dat kan namelijk een reden zijn om ze af te schieten, aangezien tamme wolven gevaarlijker zijn dan wilde.
Niko Koffeman van de stichting reageert: "Een wilde wolf is ongevaarlijk omdat hij mensenschuw is en nooit in de buurt zal komen. Als hij dat wel doet, wordt de situatie gevaarlijker. Want het blijft een onberekenbaar dier. Wat als hij bijvoorbeeld boos wordt? Wij mensen schelden dan op elkaar... maar wat doet een wolf? Hij kan mij kapot bijten."
De stichting heeft aangifte gedaan tegen het park, maar de Hoge Veluwe ontkent stellig en zegt hiervoor te hebben gewaarschuwd. "Faunabescherming beweerde altijd het tegendeel en wordt nu geconfronteerd met de harde werkelijkheid."