BNNVara is (bijna) klaar met Van Nieuwkerk

BNNVara twijfelt aan de oprechtheid van de excuses van presentator Matthijs van Nieuwkerk in reactie op de beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door. Dit stelt de omroep na vragen van de Volkskrant. De samenwerking tussen de omroep en de 62-jarige sterpresentator van programma’s als Chansons hangt daarmee aan een zijden draadje.

De omroep en de presentator hadden het voor de publicatie al met Van Nieuwkerk gehad over diens wangedrag. Intern toonde hij zich nederig en schuldbewust. Maar zijn eerste reactie na inzage van het Volkskrant-stuk was alles behalve nederig en schuldbewust.

In de verklaring ontbrak het aan spijt. Hij ging niet in op de tientallen mensen die ziek werden van het grensoverschrijdende gedrag en toonde weinig zelfreflectie. Wel haalde hij uit naar twee oud-collega’s en schreef hij dat hij ‘veel bezems straatjes hoorde schoonvegen’.

‘Dit vonden we niet passend, omdat het zou – en zou moeten – gaan om een publieke en persoonlijke spijtbetuiging’ volgens de omroep. ‘We hebben toen aangegeven dat het voor ons van essentieel belang is dat hij richting medewerkers erkent dat hij over grenzen is gegaan.’ Pas toen ging Van Nieuwkerk een beetje door het stof, al bleek uit zijn verklaring dat hij het niet heel erg vindt wat er is gebeurd.

‘Wij moeten vraagtekens zetten bij de oprechtheid van dit tweede statement aangezien deze tot stand is gekomen nadat wij Matthijs van Nieuwkerk hebben laten weten dat we teleurgesteld waren over het eerste statement (..)’, aldus BNNVara in reactie op vragen van de Volkskrant.

De omroep gaat op korte termijn met Van Nieuwkerk, presentator van Matthijs Gaat DoorThe Connection en Chansons, in gesprek. De vraag is of het vertrouwen niet al onherstelbaar is beschadigd. BNNVara wil daar niet op vooruitlopen.