Twitter en Facebook helpen meer voor emancipatie moslims dan haat

Het gebruik van sociale media, als Twitter en Facebook, heeft internetgebruikers in de Arabische wereld ,,meer open en tolerant ten opzichte van andere mensen en andere standpunten'', gemaakt. In een studie over acht Arabische landen (Bahrein, Saoedi-Arabië, Egypte, Jordanië, Libanon, Oman, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten) blijkt dat sociale media in korte tijd bereiken wat eeuwen onhaalbaar leek: openheid, eerlijkheid, contact tussen verschillende klassen, kritiek op machthebbers, kritiek op de islam.
Zo zegt 65 procent van de ondervraagden in Bahrein zei dat ze ,,meer openstaan voor andere standpunten" als gevolg van het gebruik van sociale media. In Jordanië, is dat 59 procent, in Egypte en Oman 58 procent, in Koeweit 52 procent, in Libanon 49 procent en in Saoedi-Arabië en in de Verenigde Arabische Emiraten 47 procent. In een interview met Al Arabiya, zegt Fadi Salem dat het ontbreken van sociale, culturele en politieke beperkingen in de virtuele wereld maakt dat mensen minder verlegen of terughoudend zijn om hun mening te geven. Veel vrijer dan in het echte leven.

Bron(nen):   Al Arabiya      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bert Hilhorst

  M.a.w. die religie is erg bekrompen, om het eens wat minder vrij uit te drukken.

 2. kletsmajoor

  Dat is mooi natuurlijk, maar met Facebook en Twitter bereik je niet de conservatief denkende boeren en burgers op het platte land. Daar ligt nu juist de machtsbasis van de moslimbroederschap en de salafisten. Laten we niet weer de fout maken te denken dat die hippe jongelui met hun iphones (de lievelingen van de westerse media) veel invloed hebben.

  • Jasper_Vld

   In de VS hebben conservatieve burgers, die voornamelijk buiten de steden te vinden zijn, al vanaf het begin de beschikking over sociale media. Ze zijn er niet toleranter op geworden, integendeel: ze gebruiken het om hun boodschap te verspreiden en andersdenkenden verbaal aan te vallen en uit te schelden.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Inderdaad, de sociale media werken beide kanten op. Dat kan nog wat worden als het arabische platteland ontsloten wordt voor het internet.

    (in antwoord op Jasper_Vld)
 3. Edward_II

  Dit zijn dus getallen gebaseerd op eigen beoordeling door de ondervraagden. Net als de 85% die zichzelf een bovengemiddeld goede chauffeur vindt.

Reacties niet toegestaan