Dit boek heeft NRC-hoofdredacteur Vandermeersch op zijn salontafel liggen

De ‘DeLuxe’ bijlage van NRC Handelsblad die de lezers ‘lifestyle en luxury’ met een langetermijnkarakter moet bieden, is zaterdag compleet gewijd aan Benedikt Taschen, uitgever van prijzige kunstboeken voor op de salontafel. De glossy bijlage van de Nederlandse kwaliteitskrant die, zo schreef Geert Mak onlangs, ongevraagd bij de lezer naar binnen wordt gefrommeld en waarin de advertentiefuik wagenwijd openstaat, moet Taschen zeer bekoren: een interview met Taschen zelf op het hoofdkwartier in Keulen, een portret van Taschens futuristische paalwoning in Los Angeles, een advertorial voor een fotoboek door Taschen zelf geschreven, en een 'DeLuxe vooraf van directielid en hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Daarin schrijft Vandermeersch over het mooiste boek dat hij bezit: het fotoboek van mode- en glamourfotograaf Helmut Newton vol langbenige naakte vrouwen op hoge hakken, uitgegeven door Taschen. Prachtig kunstwerk, daar niet van. Maar de hoofdredacteur komt superlatieven tekort om de uitgaven van Taschen aan te prijzen, inclusief de aanschafprijs. ‘En we overschouwen graag de bestsellers uit het najaarsaanbod: voor 150 euro kan u de 6,8 kilogram wegende monografie over Gustav Klimt aanschaffen, voor 40 euro kan u urenlang bladeren in 100 Contemporary Houses', enzovoort, enzovoort. 'Boeken dus om in de feestmaand familie en vrienden te verwennen.’ Platter kan het haast niet. Vandermeersch gaf ooit te kennen dat hij grote bewondering heeft voor The New York Times. NRC Handelsblad noemde hij in een adem met Le Monde en The New York Times. Alleen hebben die kwaliteitskranten onafhankelijke denkers aan het hoofd staan.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. jantje uitnederland

  Bij de ramsj zijn de boeken van Taschen nog net zo mooi maar wel prima betaalbaar!

 2. Roel van der Heide

  De boeken van Taschen zijn inderdaad schitterend en voor Helmut Newton staat in Berlijn een prachtig museum. Daar zijn ze minder bekrompen dan de schrijfster van dit artikel.

 3. Ton Albers

  Ik begrijp de strekking van dit artikel niet zo.
  Dus je mag als hoofdredacteur de producten die een uitgever aan de man brengt, en zijn persoonlijke stijl niet bewonderen (of je mag het het in geen geval laten weten)?
  Oja, en Helmut Newton is de beste en meest vernieuwende modefotograaf geweest…ever!

 4. Aldonsa Elí Arroyo

  Redacteur drukt zijn kunstzinnige stempel misschier iets te nadrukkelijk op een eenmaline bijlage van zijn krant.
  Redacteur is geen onafhankelijke denker meer.
  Monique…

Reacties niet toegestaan