Park Avenue: rijk en arm in een straat

In Manhattan is het de gewoonte dat bewoners de doorman (portier) met kerst een bonus geven. Een voormalig doorman van 740 Park Avenue dacht dat hij wel $1.000 aan bonussen van elk van de bewoners zou krijgen. In het gebouw wonen immers meer miljardairs dan in welk ander gebouw in Amerika. Maar hij had het verkeerd. Van sommigen kreeg hij slechts $ 50 als kerstgratificatie, vertelt hij in Park Avenue: Money, Power and the American Dream, de documentaire die de VPRO vanavond uitzendt. In de VS worden de rijken almaar rijker en de armen armer. Dat is het duidelijkst te zien op Park Avenue in New York. In dezelfde straat woont 1% van de rijksten van Amerika en mensen die leven van de voedselbank. Het verschil tussen rijk en arm is als in het spel Monopoly. Met een combinatie van geluk en tactiek kun je in Amerika steenrijk worden, maar heb je een minder doordachte tactiek of heb je pech, dan eindig je als een straatarme loser. Documentairemaker Alex Gibney stelt dat de rijkste burgers van Amerika's 'het spel hebben opgetuigd in hun voordeel', en een ongekende ongelijkheid creëerden. Nergens, zegt Gibney, is dit duidelijker dan op Park Avenue in New York. Op nummer 740 bleef tijdens de orkaan Sandy het licht gewoon branden. Aan de overkant van de rivier, op minder dan vijf mijl afstand, loopt Park Avenue door in de South Bronx, daar wonen de armsten van de Verenigde Staten. Inkomensongelijkheid heeft altijd bestaan in de VS, stelt Gibney, maar de afgelopen 40 jaar is het verschil steeds groter geworden. Sinds 2010 verdienen de 400 rijkste Amerikanen meer dan de onderste 50% van de bevolking - 150 miljoen mensen. In de film legt Gibney uit waarom hij denkt dat opwaartse mobiliteit waar Amerika zo beroemd om is, het van-krantenjongen-tot-miljonair-idee, zo ernstig is afgenomen.
De doorman van nr. 740: 'De kinderen zijn allemaal vriendelijk. Als ze 12 jaar zijn beginnen ze je te negeren en gaan ze als hun vaders lopen. Alsof hun ouders gezegd hebben: je bent een miljardair. Ze zijn niet je vrienden. Eén foutje, en je bent ontslagen.'
Park Avenue, VPRO, Ned. 2, 23.15-00.15 uur

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. The Final Countdown

  Tsja, die mensen willen niet werken zeggen die paar mensen met oogkleppen op.

 2. RhodBerth

  Als rechts-conservatief zeg ik: in Amerika betalen de rijken veel en veel te weinig belasting. Dat is gewoon schandalig. 12% op z’n hoogst. Daar mag best 20 procentpunt bij.

  En ja, wij betalen hier teveel belasting.

  • The Final Countdown

   Belasting paradijs 😉
   De repu’s willen wel dat Obama fors bezuinigd, maar niet de belastingen verhoogd.
   Want ja, dat geldt alleen voor de rijken en alleen de armen moeten (meer) betalen.
   Zeer onredelijk.
   Iedereen weet dat dit nadelig uitvalt voor de ekonomie.
   Obama moet wel wat.
   De rijken willen natuurlijk alleen maar bezuinigingen die de armen treft.

   Wil men echt iets aan de armoede doen dan moet men voor de laagst betaalden de belasting volledig afschaffen.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • physing

    Neem nog een kop koffie, ik snap niets van je verhaal!

    (in antwoord op The Final Countdown)
   • RhodBerth

    Op zich is het amerikaanse model wel het beste voor de economie. (Die groeit alweer met 2,7%!). Want het wakkert economische activiteiten aan. En rijken zorgen voor meer economische voorspoed dan armen.

    Zelf denk ik alleen dat we de armeren best meer tegemoet mogen komen, en is het redelijk om rijkeren relatief meer belasting te laten betalen.

    Meestal is er op de rijken niet veel te bezuinigen, omdat er weinig geld naartoe gaat. Naar armen gaat geld. (toeslagen, subsidies, toeslagen, etc.). Rijken zorgen voor zichzelf. Ook in NL is dat al zo. Als er dus wordt bezuinigd, dan is dat dus altijd op de armeren.

    In Amerika is vast wel e.e.a. te bezuinigen, maar eerst moeten de belastingen omhoog.

    (in antwoord op The Final Countdown)
 3. Vogelbeest

  In Europa zou ik een extreem rechtse conservatief zijn. In de USA zou ik een communist/socialist zijn. En dat is best heftig aldaar. Maar als RhodBerth al illustreert. Inkomensverschillen zijn goed. Mensen die inkomensverschillen weten te realiseren zijn de mensen die vooruitgang creëeren en banen scheppen. Wat de PvdA en SP zou willen is echt killing voor de vooruitgang. Maar zoals de USA nu ingericht is: Als je geen middenklasse meer hebt… Wie gaat al je producten dan kopen? Zonder consumenten heeft geen enkel bedrijf bestaansrecht. Dé reden voor de welvaart in Europa is modaal en 2x modaal. Wees lief voor die klasse.

 4. tommert

  Ronduit teleurstellende instelling van die superrijken, op z’n zachtst gezegd. Je wilt toch niet dat je daar je geld uitgeeft? Nee, ik zal nooit nar de VS gaan voor een bezoekje (in ieder geval niet naar NY)

Reacties niet toegestaan