De goede soldaat

Media
door Admin
zondag, 27 september 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het verhaal van Pat Tillman is erg bijzonder en zo'n beetje de beste non-fictie schrijver die bestaat, John Krakauer, schreef er een boek over. Staat nu op nummer 2 in de bestsellerlijst van The New York Times. Tillman was een football-prof bij de Arizona Cardinals met een prachtig contract dat hem rijk maakte, maar na 11 september 2001 vond hij zijn leven leeg; hij wilde zijn land dienen. Daarom meldde hij zich aan bij het Amerikaanse leger en werd bij de Rangers gestationeerd, een elite-eenheid.
Op 22 april 2004 sneuvelde hij in een canyon in Oost-Afghanistan, maar dat is nog maar het halve verhaal. Want later werd duidelijk dat Tillman niet door de vijand was gedood maar per abuis was doodgeschoten door eigen troepen.
Toen dit bekend werd, was de overheid - met inbegrip van het Witte Huis - allang bezig hem als een held af te schilderen die zijn leven had gegeven in de strijd tegen de perverse vijand. Tillman zelf was al bang voor het feit dat hij een 'poster boy' zou worden als hem iets overkwam en zei in Afghanistan tegen een maat: “I don’t want them to parade me through the streets.” Zijn gebed is echter niet verhoord.
Krakauer heeft deze ongelooflijke gebeurtenissen gereconstrueerd, maar wat lezen we?  De boekbespreker van de NYT is niet bijzonder enthousiast over Where Men win Glory.
Dat kan natuurlijk, maar Welingelichte Kringen vermoedt: in de VS is dit verhaal al overbekend en vertelt het boek ongetwijfeld zaken die ze daar al kennen. Maar voor de Nederlandse Krakauer-fans lijkt dit boek ons een must read.