Een lekkere linkse leugenfilm

Media
door Admin
zaterdag, 14 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Leuk stuk van de vaak scherpzinnige Christopher Caldwell in de Financial Times
Wat blijft er eigenlijk over van het kapitalisme zoals dat bestond voor de crisis van 2008, vraag hij zich af. Antwoord: zowat alles. En hoe staat het met de bekende anti-kapitalistische geluiden? Ook die zijn zoals altijd bijzonder levendig en present. Aanleiding voor zijn beschouwing is de documentaire 'Let's Make Money' van de filmer Erwin Wagenhofer. De film was onlangs voor de televisie en de maker kreeg er recent de Duitse Documentaire Film Prijs voor. Volgens Caldwell is aan deze film alles fout wat er maar fout kan zijn. Het rijke westen wordt er afgebeeld als een werelddeel vol uitbuiters, terwijl de Derde Wereld zucht onder die rijkaards van ver weg; daar wordt voor minder dan 1 dollar per dag ongehoord hard gewerkt om in leven te blijven. Omdat Wagenhofer een getalenteerd filmer is, wordt deze tegenstelling bijzonder beeldend vastgelegd en het gevolg is dat de meeste kijkers vast geloven wat ze krijgen voorgeschoteld.
Dat het wilde kapitalisme rauwe kanten kent, is natuurlijk waar. Maar Caldwell betreurt dat in deze film geen plaats is voor de snel groeiende middenklasse die in vele ontwikkelingslanden ontstaat (alleen al in Brazilië zijn in relatief korte tijd 30 miljoen inwomers niet langer arm, maar opgeschoven op de maatschappelijke ladder). Het kapitalisme biedt blijkbaar kansen om vooruit te komen. Met grote hardnekkigheid houdt Wagenhofer vast aan het kinderboekenuniversum waarin slechts hele goede arme en hele slechte rijke mensen bestaan. Noem hem een leerling van Michael Moore.
Het is interssant dat iemand eens de moeite neemt om 1 zo'n film tegen het licht te houden. Want van dit soort films zijn er wel erg veel in omloop.
Bent u ook dol op anti-kapitalistische propaganda? Heb nog enkele maanden geduld en dan begint weer het jaarlijkse Internationaal Documentaire Festival Amsterdam. In december kunt u vast weer kiezen uit 10-tallen van dit soort docu's. Waar net als andere jaren de Nederlandse kranten ongetwijfeld weer bijzonder lovend over zullen schrijven. De 2de link gaat naar een trailer van 'Let's Make Money.'