Hartverscheurend: arts kijkt eerst op Facebook voor hij ouders vertelt over overleden kind

Media
door Adminvrijdag, 26 oktober 2018 om 15:58
welingelichtekringen header 1
Het overlijden van een kind is het ergste dat ouders kan overkomen. Een Amerikaanse arts die op de Eerste Hulp werkt, maakt regelmatig mee dat hij het slechte nieuws moet brengen. In een compleet viraal gaande post op LinkedIn vertelt Louis Profeta van het St. Vincent hospitaal in Indianapolis waarom hij altijd eerst op Facebook kijkt voor hij het gesprek met de ouders begint.
"Ik sta op het punt hun leven te veranderen - het leven van jouw moeder en vader," zo begint hij. "Over ongeveer vijf minuten zullen ze nooit meer dezelfde mensen zijn, ze zullen nooit meer gelukkig zijn.”
“Op dat moment - om eerlijk te zijn - ben je gewoon een naamloos dood lichaam, dat ik heb geprobeerd te redden. Het zegt me niets over dromen of ambities die je had. Ik ben het aan hen verplicht om je een beetje te leren kennen voordat ik naar binnenga.”
Hij vervolgt: “Op Facebook zie ik je glimlach, of hoe je lach zou moeten zijn. Ik zie de kleur van je ogen als ze vervuld zijn met leven. Ik zie hoe je plezier maakt op het strand, hoe je kaarsjes uitblaast op je verjaardag, hoe je kerstmis viert met de familie. Oh, en je hebt ook een hond. Ik zie hoe je met je ouders voor de ingang van je middelbare school staat."
"Goed, ik weet nu precies wie ze zijn wanneer ik de kamer binnenstap. Het maakt het zo veel makkelijker voor me dat ik alvast een vraag minder hoef te stellen."
"Eigenlijk heb je toch een beetje geluk dat je dit niet hoeft mee te maken. Je vader schreeuwt je naam keer op keer, je moeder stort in en ligt opgekruld op de grond terwijl ze haar hand boven haar hoofd houdt alsof ze zich probeert te beschermen tegen iets onzichtbaars.”
De arts sluit af met: “Ik surf naar je Facebookpagina voordat ik vertel dat je dood bent, omdat het me eraan herinnert dat ik het over een persoon heb - over iemand waarvan zij zielsveel houden.”