Het grote Hacken is begonnen: 4 nieuwe leakssites

Media
woensdag, 15 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De wereld is veranderd. Buiten de journalistiek om worden de feiten onthuld en gelekt. De Pers noemt al drie nieuwe loten aan de Wikileaksstam: Onder de vlag van open.nu kunnen bezoekers binnenkort per gemeente zien wat er aan gelekte documenten staat. Uit tachtig gemeenten kreeg de initiatiefnemer inmiddels reacties. Vijftig daarvan – waaronder uit Amsterdam, Rotterdam en Groningen – staan binnenkort interne stukken online.
Nederland is niet het enige land waar het Wikileaksvirus heeft toegeslagen. Op indoleaks.org staan sinds het weekeinde zeven documenten die betrekking hebben op Indonesië en de rest van de wereld. In een document staat een gesprek tussen voormalig presidenten Soeharto en Gerald Ford uit juli 1975. Daarin legt Soeharto het Indonesische beleid uit over het binnenvallen van Oost-Timor in december 1975.
Andere documenten op de site – volledig in het Indonesisch – gaan over de moord op de activist Munir Said Thalib en een transcriptie van een gesprek tussen Soeharto en Richard Nixon. Veel van de documenten zijn om technische redenen niet te downloaden. Toch heeft de site sinds zijn lancering vrijdag bijna 800.000 bezoekers getrokken.
En ook in Brussel is het grote lekken begonnen. Een groep journalisten en voormalige officials van de Europese Unie begon donderdag met BrusselsLeaks. De site moet ervoor zorgen dat zaken die in de Europese Unie achter gesloten deuren plaatsvinden voor iedereen transparant worden. Hoewel op de website nog niets is te vinden, is BrusselsLeaks op Twitter (mét logo van Manneke Pis) actief aan het werven.
Dan is er nog Openleaks, het initiatief van de vroegere vrienden van Assange.
Bron(nen): De Pers Newsticker