Ipad ook toegestaan in de cockpit

Media
woensdag, 02 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Piloten maken nog steeds gebruik van papieren kaarten om hun weg te vinden in de lucht. Die tijd lijkt voorbij nu de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FFA aan Executive Jet Management toestemming heeft gegeven om iPads te gebruiken in de cockpit. Executive Jet Managment is een luchtvaartbedrijf dat vooral privévluchten regelt.
Dit is mogelijk doordat Jeppesen, een bedrijf dat software ontwikkelt binnen de luchtvaart, een applicatie heeft ontwikkeld voor de iPad. Piloten gebruiken de iPad al langer in de cockpit, maar voordat de FFA de toepassing goedkeurde, waren piloten verplicht om alsnog papieren kaarten mee te nemen en was de iPad alleen bruikbaar als een secundair hulpmiddel.
Om te testen of de iPad geschikt was om de kaarten te vervangen, werd feedback gevraagd van 51 piloten. Zij hebben tijdens 250 vluchten met tien verschillende soorten vliegtuigen op een hoogte van 15 kilometer tests uitgevoerd met plotseling drukverlies.
Het gaat nu nog maar om een luchtvaartbedrijf, maar andere zullen ongetwijfeld volgen. Deze moeten dan wel weer uitgebreid getest worden voor ze de toestemming van de FFA krijgen.
Bron(nen): Wired